Vad menas med Backshift?

Innehållsförteckning

Vad menas med Backshift?

Vad menas med Backshift?

Backshift är variatorsystemets förmåga att växla ned när du t. ex kommer in i en kurva. Du släpper gasen, bromsar in och går på gasen igen och accelererar ut från kurvan. Har din skoter bra backshift svarar den bra och går upp till MAX EFFEKT RPM så fort du trycker på gasen.

Hur fungerar Sekundärvariator?

Sekundärfjädern. Vi får citera vår artikel om Grunderna i variatorjustering – Sekundärvariatorn; Sekundärfjädern ser till att remtrycket hålls nog högt (speciellt initialt) så att inte variatorremmen slirar och att trycka ihop skivorna igen vid nerväxling. Fjädrar finns i olika varianter med olika sidotryck och rate.

Vilken är Primärvariatorn?

Primärvariatorn som sitter på motorn är varvtalsstyrd och kontrollerar inslag samt växlingsvarvtalet. Justeringskomponenter på dom flesta fabrikat är följande; Primärfjädern. Shims till Primärfjäder.

Vad gör Helixen?

Helixen är en vridmomentsavkännare som känner motorn och mattans vridmoment via sekundäraxeln. Helixar finns i olika vinklar för att uppnå olika egenskaper. Du kan använda helixen för att uppnå rätt balans mellan remtryck och uppväxling/nerväxling.

Vad gör en variator?

Primärvariatorn har till uppgift att bestämma varvtalet hos motorn. ... Hur det fungerar: När motorns varvtal ökar trycks de två koniska skivorna ihop på primärvariatorn. Detta innebär att remmen dras inåt i sekundärvariatorn och en utväxling sker.

Hur fungerar en skoter?

De flesta skotrar har även en backfunktion som är inbyggd i kedjehuset eller i själva motorn (tvåtakt). I det sistnämnda fallet kan man genom ett knappreglage på styret aktivera backfunktionen som via motorns styrdator styr så att motorn (tvåtakt) byter rotationsriktning när man ska backa.

Varför har man Variatorkit?

Variatorkit ändrar helt växlingskurvan för din maskin. Orginal så justeras de flesta maskiner till en grundinställning som skall klara alla möjliga olika förhållanden; lössnö, finåkning, ledpiskning, kladdföre.

Vad är ett Variatorkit?

En skotermodell anpassas i variatorn för att passa de flesta som köper den modellen, olika körningsförhållanden mm, vilket de även oftast gör. Men en del nöjer sig inte där utan vill ha den "vassare", kiten är därför gjorda för att ex. höja tillslagsvarvet, se till så de växlar bättre mm.

Hur ofta ska man byta Variatorrem?

Byter när den är sliten max 1-2 ggr per år.

Relaterade inlägg: