Är munskölj nödvändigt?

Innehållsförteckning

Är munskölj nödvändigt?

Är munskölj nödvändigt?

Munskölj är avsedd att rengöra munnen från bakterier och anses vara ett komplement i upprätthållandet av god munhygien. Även om du använder munskölj bör du fortsätta att borsta och rengöra tänderna som rekommenderat eftersom munskölj inte ersätter daglig tandborstning.

Hur mycket munskölj ska man ta?

För bästa effekt bör man skölja med fluor 1-2 gånger om dagen. Exempelvis efter tandborstning så du får in en bra rutin för ditt fluxande.

Hur ofta ska man ta Fluorskölj?

Hur ofta du ska använda fluorsköljning beror på sköljmedlets koncentration. Har du ökad risk att få karies är det är det bra om du sköljer med 0,2-procentig natriumfluoridlösning dagligen. Det blir ett komplement till borstning med fluortandkräm. Tandvårdspersonal kan ge råd om hur ofta du bör skölja.

Vilket munskölj rekommenderar tandläkare?

Svar: Vi rekommenderar skölj som innehåller Natriumflorid och som är helt utan alkohol. Flux och Sb12 är de vanligaste produkterna på marknaden men vissa av dem innehåller alkohol, vilket inte alltid är det bästa i längden.

Hur mycket fluor i munskölj?

Mängden fluor i fluorskölj ligger mellan 0,05 % till 0,2 %. Barn 6-12 år som är i behov av extra fluor rekommenderas den lägre fluorhalten och vuxna den högre.

Hur farligt är fluor?

En bieffekt av för mycket fluor är tandfluoros, fläckar på tänderna, som mest ses som ett estetiskt problem. För mycket fluor kan vara giftigt och leda till osteofluoros. Ostefluoros innebär ökad benmassa och bentäthet som ger smärta, stelhet och minskad rörlighet i lederna.

Vad händer om man inte borstar tänderna på länge?

När plack bildas tror din mun att det är en inkräktare och svarar med en inflammation. Då finns det risk för till exempel inflammation i tandköttet och tandlossning. Hål går inte att göra ogjort. Om man struntar i att borsta tänderna ofta kan man i princip garantera att hål kommer att bildas.

Måste man borsta tänderna varje dag?

Det är viktigt att både barn och vuxna borstar tänderna med fluortandkräm två gånger om dagen. Helst bör det ske efter frukost och innan läggdags. Som vuxen behöver du också göra rent mellan tänderna med hjälp av tandtråd, tandstickor eller mellanrumsborstar.

Relaterade inlägg: