Varför ska man ha markduk?

Innehållsförteckning

Varför ska man ha markduk?

Varför ska man ha markduk?

Marktäckväv eller markduk kan användas som underlag när man exempelvis ska anlägga en rabatt eller stenläggning, eller i botten på din pallkrage. Marktäckväven gör att envist ogräs inte dyker upp lika snabbt, utan istället kvävs av duken. Duken släpper dock igenom både luft och vatten.

Hur använder man markduk?

Markduken används för att motverka problem med rot- och fröogräs som tar sig upp underifrån när du till exmpel ska anlägga en rabatt. Genom att täcka jorden med en vävd markduk så släpps dessutom överskottsvatten igenom på ett bra sätt, vilket gör den lämplig att använda mellan gräsmattan och jorden i en odlingslåda.

Varför Geoduk?

Markduk motverkar sättningar Om man vill lägga på ett extra skydd mot sättningar, speciellt vid kompensationsgrundläggning men även vid normal grundläggning, kan man använda sig av geoduk. Då stärker man upp hela undergrunden.

Vad består Markduk av?

Fiberduk är en typ av material som består av sammanpressade fibrer, oftast cellulosa, men beroende på användningsområde kan även andra fibrer förekomma, t. ex. glasfibrer.

Vilken Markduk under Grusgång?

Lägg på en markduk, en s k geotextilduk, för att gruset inte ska sjunka ner i underlaget. (Viktigt att duken är genomsläpplig, det går inte att använda en plastpresenning.)

Vad lägger man under singel?

På en befintlig gångyta kan 50 mm makadam i fraktionen 16-32 vara tillräckligt. Men är marken orörd och utan någon speciell underbyggnad behöver du först schakta för att kunna lägga geotextil och 150 mm med 16-32 makadam. Bärlagret har även en dränerande effekt.

Varför markduk under altan?

Markduk mot ogräs När du ska bygga altan är det viktigt att göra ett ordentligt förarbete, däribland att lägga markduk. Att lägga markduk under altanen förhindrar nämligen ogräs och oönskade växtligheter att växa upp genom trädäcket.

Relaterade inlägg: