Vad gör man om man har högt blodsocker?

Innehållsförteckning

Vad gör man om man har högt blodsocker?

Vad gör man om man har högt blodsocker?

Förhöjt blodsocker eller diabetes kan långsamt skada en del av kroppens blodkärl. Både de små blodkärlen, de så kallade kapillärerna, och de större blodkärlen kan skadas. Ett tidigt tecken på att blodkärlen har börjat ta skada är att protein (äggvita) läcker ut i urinen via njurarna. Det kallas mikroalbuminuri.

Vad beror hypoglykemi på?

Hos en person som inte har diabetes slutar bukspottkörteln producera insulin om blodsockernivån blir lägre än normalt. Hos en person med diabetes fortsätter däremot insulinet som injicerats att fungera, även om blodsockret är lågt, Lågt blodsocker kan bero på: att du har ätit för lite.

Är det farligt med för högt blodsocker?

Ett högt blodsocker är inte farligt i sig Man blir kanske lite trött och kissar och dricker. Då behöver man kanske extra dryck och lite extra insulin men inte akut sjukvård. Går man länge med högt socker vänjer man sig ofta och tycker att man mår riktigt bra äve om sockret ligger runt 20 dygnet runt.

Vilken är omvårdnadsåtgärder vid hyperglykemi?

Omvårdnadsåtgärd. Intag av snabba kolhydrater. Fyra druvsockertabletter (eller sockerbitar) alternativt juice (1,5 dl) eller annat sött som finns tillhanda. Upprepa vid behov efter 10 minuter.

Relaterade inlägg: