Vart är bostadsmarknaden på väg?

Innehållsförteckning

Vart är bostadsmarknaden på väg?

Vart är bostadsmarknaden på väg?

Bostadsmarknaden och bostadspriser – läget just nu (uppdaterat 2021-11-04) Priserna för bostäder ligger på all-time-high och trenden i grafen pekar uppåt på bostadsrätter och sidledes på villor. Nu verkar det dock som att marknadens förväntningar på räntorna kan vara på väg att ändras.

När kommer bostadspriserna att sjunka?

Den som ska sälja sin bostad bör göra det senast 2022, i alla fall om man ska tro på den senaste prognosen från SBAB. Enligt den kommer priserna att gå upp ungefär två procent nästa år – för att sedan sjunka med fyra, respektive tre år.

Hur mycket har bostadspriserna ökat på 5 år?

Sett till hela landet har villapriserna ökat med 249 procent....Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren.
Jönköpings kommun
Prisökning 20 år - bostadsrätter+ 1 632 %
Prisökning 10 år - bostadsrätter+ 188 %
Prisökning 5 år - bostadsrätter+ 98 %

Varför ökar bostadspriser?

Det finns flera förklaringar till att bostadspriserna har stigit under pandemin, och för- klaringarna har dessutom samverkat och förstärkt varandra. Hushållen har fått mer pengar över när annan konsumtion ställts in, vilket har gjort det möjligt att lägga mer pengar på bostaden.

Har bostadspriserna sjunkit?

Det senaste året har priserna för bostäder i Västra Götaland stigit och stigit – men nu har trenden vänt. På tre månader har bostadsrättspriserna sjunkit med 0,4 procent medan villapriserna har sjunkit med en procent, det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik.

Relaterade inlägg: