Kan en axel hoppa ur led?

Innehållsförteckning

Kan en axel hoppa ur led?

Kan en axel hoppa ur led?

Instabil axel talar man om när axelleden hoppar ur led eller är på väg att hoppa ur led. Det är absolut vanligast att ledkulan hoppar framåt och i ovanligare fall bakåt. Trauma, fall mot utsträckt arm eller vrid- och brytvåld kan orsaka luxation (urledvridning).

Hur kan axel skador uppstå är främst ute efter hur den kan hoppa ur led vilket är den vanligaste skadan?

Axeln kan t ex gå ur led om man ramlar rejält och tar emot sig med handen, eller om axeln vrids kraftigt. De flesta som råkar ut för att axeln går ur led blir återställda. Det är dock viktigt att få axelleden på plats igen så fort som möjligt eftersom vävnaden runt axeln kan skadas.

Vilken position är axeln mest instabil?

Axelleden luxerar vanligen framåt (> 90 %) och mer sällan bakåt (cirka 5 %).

Vad händer vid en luxation?

Dislokation, luxation eller urledvridning avser inom medicinsk vetenskap ett tillstånd som innebär att benen i en led förskjutits, vilket försätter leden ur led. Dislokation orsakas ofta av yttre påverkan/skada (medicinskt trauma).

Hur känns det när axeln hoppar ur led?

Symtom. Det gör mycket ont om axeln har gått ur led och du vill inte röra den. De flesta brukar hålla överarmen intill kroppen och stödja den med andra armen för att minska smärtan.

Vad gör man åt luxation?

När du kommer till en läkare får du läkemedel som lindrar smärtan, och ofta även läkemedel som får muskeln att slappna av. Axeln brukar röntgas om det är första gången den har gått ur led. Det görs för att läkaren ska kunna kontrollera att inget är brutet. Sedan drar läkaren leden i rätt läge.

Relaterade inlägg: