Kan man gå upp i vikt av sockerfri läsk?

Innehållsförteckning

Kan man gå upp i vikt av sockerfri läsk?

Kan man gå upp i vikt av sockerfri läsk?

Ökar vikten och sötsuget om man dricker lightdrycker? Nej, svarar Ingrid Larsson, näringsfysiolog på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. "Under de senaste åren har flera kontrollerade studier visat att vikten minskar om man ersätter sockersötade drycker med lightdrycker och inte förändrar energiintaget i övrigt.”

Hur dåligt är sockerfri läsk?

De som drack mer än två glas lightläsk per dag visade sig löpa hela 26 procent större risk att dö tidigt än de som drack mindre än ett glas lightläsk i månaden. Mer specifikt kunde man se att lightläsk-drickarna har dött av hjärt- och kärlsjukdomar i betydligt högre grad än andra.

Är det bra att dricka sockerfri läsk?

Att dricka ett glas cola light är i grunden lika hälsosamt som att dricka ett glas mjölk, enligt forskarna. – Våra resultat tyder på att insulinkänsligheten inte påverkas av att dricka läsk med sötningsmedel jämfört med dricksvatten, mjölk eller läsk med socker. Samtidigt fanns det ingen skillnad i viktförändringen.

Är det bra att dricka Cola Zero?

Trots att Cola Zero, utifrån det vi vet idag, inte verkar vara skadligt för hälsan bidrar det inte heller med någon näring och därför är det en onödig produkt. Om man använder sig av Cola Zero för att stilla sitt sötsug behöver man istället se över kosten i övrigt och justera för att på riktigt bli kvitt sötsuget.

Kan man gå upp i vikt av sötningsmedel?

-Kroppen kan bryta ned en del. Men om du dricker läskedrycker och pulverersättningar med en stor andel fruktos blir det snabbt för mycket och kan bidra till viktuppgång, säger han. -I mindre mängd kan däremot fruktos vara ett bra sötningsmedel eftersom GI-värdet är det lägsta bland alla sockerarter.

Kan man gå upp i vikt av aspartam?

För cirka två år sedan så genomfördes en studie på möss av israeliska forskare. Den visade att sötningsmedel som aspartam, sukralos och sackarin kan bidra till fetma och till diabetes.

Är sockerfria drycker farligt?

Precis som socker i sig inte är farligt är inte heller sötningsmedel i sig farligt. Varken vanlig läsk eller lightläsk kommer påverka kroppen negativt om man dricker det då och då. Det är den långsiktiga konsumtionen som är tveksam.

Är det bättre att dricka saft än läsk?

Färskpressad juice är rik på vitaminer, men också på fruktsocker och kaloriinnehållet är dessutom högt. Apelsinjuice innehåller i snitt 30–40 kcal mer per liter än coca-cola.

Vad händer om man dricker mycket cola zero?

Nollkaloridrycker: två om dagen räcker för att öka risken för stroke. Den nya studien. Konstgjorda sötningsmedel och kaloridrycker orsakar diabetes och fetma.

Relaterade inlägg: