Vilket ansvar har hälso- och sjukvården?

Innehållsförteckning

Vilket ansvar har hälso- och sjukvården?

Vilket ansvar har hälso- och sjukvården?

Hälso- och sjukvårdens uppdrag är att i samråd med patienten ge god vård och behandling samt att bidra till att patienten får adekvat stöd i sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen. Ett fungerande ledningssystem, kvalitetsarbete och ständiga förbättringar är strategier som behövs för att göra det möjligt.

Hur styrs sjukvården i Sverige?

I det svenska sjukvårdssystemet är ansvaret för hälso- och sjukvården delat mellan stat, landsting och kommun. Hälso- och sjukvården regleras i hälso- och sjukvårdslagen (HSL), men inom en rad områden finns speciallagstiftning som, tillsammans med Socialstyrelsens föreskrifter, är styrande för verksamheten.

Vad är hälso- och sjukvård?

  • För andra betydelser, se Hälsovård (olika betydelser). Hälso- och sjukvård är de åtgärder för att förebygga, utreda och behandla sjukdomar och skador, och omfattar därför såväl sjukvården och hälsovården.

Vilka sjukvårdsregioner finns i Sverige?

  • Sverige är indelat i sex sjukvårdsregioner, och inom varje sjukvårdsregion finns minst ett universitetssjukhus. De regioner som inte har egna universitetssjukhus har avtal med närliggande regioner som kan ta emot patienter till den högspecialiserade vården.

Vad är statens roll för svensk hälso- och sjukvård?

  • Statens roll är att etablera principer och riktlinjer och fastställa den övergripande politiska agendan för svensk hälso- och sjukvård. Detta sker genom lagar och förordningar eller genom överenskommelser med Sveriges kommuner och regioner, SKR.

Relaterade inlägg: