Varför Backintervaller?

Innehållsförteckning

Varför Backintervaller?

Varför Backintervaller?

Brantare backar tränar i högre utsträckning din löpteknik, spänst och styrka och längre backar utmanar främst din kondition och uthållighet.

Vad är Backträning bra för?

Backträningen ger dig allt du behöver för att bli en bättre löpare; du blir starkare och får ett bättre flås, samtidigt som du bygger upp en bra löpteknik. Löpträning i backe har många fördelar. I uppförsbacken måste du lyfta benet lite högre och sätta i främre delen av foten.

Vad är ett intervallpass?

Intervallträning är en samling träningsmetoder som syftar till att förbättra en kombination av snabbhet, styrka och uthållighet. I sin enklaste beskrivning handlar det om att under samma träningspass varva hög intensitet med lägre intensitet. Intervallträning kan bedrivas i olika sporter.

Vad är syftet med intervallträning?

Intervallträning är också hälsosamt för det allra käraste vi har - vårt hjärta. Genom att träna i intervaller ökar du hjärtats slagvolym, fördelningen av blodet samt glykogenernas aktivitet i musklerna.

Hur ska man springa i uppförsbacke?

Springa i uppförsbacke: spring med främre delen av foten

  1. hoppa på stället och växla mellan vänster och höger fot.
  2. pröva att springa med främre delen av foten.
  3. använd ett studsigare och livligare steg.
  4. spring långsamt i uppförsbacke och återskapa samma känsla.

Vad händer när du springer uppför en backe?

Att springa uppför backe är skonsamt mot kroppens leder och ger mindre belastning på kroppens leder. Att springa i backe gör att du får en bättre löpteknik då du automatiskt får upp knäna i löpningen och springer mer med frånskjut under kroppen.

Vad är Backlöpning bra för?

Backlöpning är ett mycket bra sätt för löpare att i samma pass få både löpstyrka och kondition. Enklaste sättet att träna backe är att upprepa löpning uppför (och nedför) i samma backe.

Vilka muskler använder du när du springer?

Vad tränas vid löpning?

  • Bålmuskulaturen. Att bibehålla en rak och något framåtlutad hållning under löpning är viktigt för att kunna andas så enkelt som möjligt och ta dig framåt på ett smidigt sätt. ...
  • Ben och fötter. Naturligtvis spelar benen en stor roll i löpandet. ...
  • Rumpa och höft. ...
  • Hjärtat.

Hur kan ett intervallpass se ut?

10-20-30: Det här är ett allsidigt och effektivt intervallpass. Börja med att jogga lugnt i 30 sekunder, löp sedan i 20 sek. i ett medelhårt tempo och avsluta med 10 sekunder i maxfart. Kör fem ”10-20-30-block”, jogga 5 min.

Relaterade inlägg: