Får höns vara ute?

Innehållsförteckning

Får höns vara ute?

Får höns vara ute?

De får inte gå fritt ute. För att inte vilda fåglar ska kunna ta sig in i inhägnaden rekommenderar vi att ha tak på inhägnaden. Stängslet på inhägnaden ska vara så högt att hönsen inte tar sig över.

Kan fågelinfluensan smitta hundar?

Kan hundar smittas av fågelinfluensa H5N8? Inga fall av hundar som blivit sjuka av smittan finns rapporterade.

Hur får man fågelinfluensan?

Smitta till människa kan i sådana fall ske vid nära kontakt med sjuka fåglar eller deras avföring. Influensavirus kan också förekomma i slaktkroppar och ägg från sjuka fåglar. Det är mycket ovanligt att människor smittas av fågelinfluensavirus.

Får höns gå lösa?

Nu har risken för fågelinfluensa avtagit och Jordbruksverket har bedömt att skyddsnivån för hobbyhönsen kan sänkas. Det betyder att du som har höns och ägg för egen konsumtion får ha hönsen lösgående utanför hönsgården igen.

Hur länge överlever fågelinfluensa?

Sjukdomen går vanligen om av sig själv på några dagar. Om djurets allmäntillstånd ändå blir sämre är det skäl att uppsöka veterinär. Risken att en hund eller katt ska få smittan av en sjuk eller död fågel är liten, men sällskapsdjur och jakthundar bör ändå undvika kontakt till sjuka eller döda fåglar.

Hur yttrar sig fågelinfluensan på höns?

Apati, aptitlöshet, minskad äggproduktion, svullet huvud och rentav hög dödlighet är typiska symptom. Andningssvårigheter och diarré kan också förekomma. I några fall förekommer symptom i centrala nervsystemet, såsom hållningsfel och onormala rörelser.

Relaterade inlägg: