När ska man ringa SOS Alarm?

Innehållsförteckning

När ska man ringa SOS Alarm?

När ska man ringa SOS Alarm?

112 ska man ringa när du eller någon annan befinner sig i en nödsituation då man behöver tillkalla hjälp från ambulans, räddningstjänst, polis, flyg-, sjö-, fjällräddning, jourhavande präst eller giftinformation. Samtal som inte är akuta kan annars försena nödvändig hjälp till andra som behöver den snabbt.

Vad betyder SOS på svenska?

Trots den populära teorin att SOS står för Save Our Souls ("Rädda våra själar"), står inte SOS för någonting, utan skapades alltså för att vara så enkel som möjligt att signalera vid en eventuell olycka (uttrycket är en så kallad backronym och minnesregel). SOS ersatte, år 1908, den tidigare nödsignalen CQD ( ).

Var finns SOS Alarm?

SOS Alarm ägs till 50 procent av svenska staten och till 50 procent av Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). Vi har 15 SOS-centraler över hela landet, från Luleå i norr till Malmö i söder. Huvudkontoret ligger i Stockholm.

Kan man få böter om man råkar ringa 112?

Den som genom missbruk av larm, nödsignal eller annan liknande anordning föranleder onödig utryckning av polis, kommunal organisation för räddningstjänst, ambulans, militär, sjöräddning eller annat organ för allmän bevakningstjänst, döms för till böter eller fängelse i högst sex månader.

Vad ska man göra om man råkar ringa 112?

Ska jag snabbt lägga på om jag har råkat ringa 112 av misstag? Nej, vänta på svar och tala sedan om att du ringt av misstag så att SOS-operatören får reda på att det inte finns en hjälpsökande bakom samtalet.

Relaterade inlägg: