Vad är lecitin bra för?

Innehållsförteckning

Vad är lecitin bra för?

Vad är lecitin bra för?

Lecitin är en viktig fettsyra som finns i kroppens nervförbindelser. Ämnet kolin finns i neurotransmittorn acetylkolin, vilket är nödvändigt för att hjärna och nerver ska fungera optimalt. Förutom för hjärnan spelar lecitin också en viktig roll för matsmältningen.

Är lecitin farligt?

Lecitin används ofta som antioxidant eller emulgeringsmedel i livsmedel. Det kan även vara bra att vara medveten om att personer som är allergiska mot ärtor, bönor och jordnötter kan reagera på lecitin utvunnet ur soja. Överdoseringar av lecitin kan ge illamående, yrsel och diarré.

Vad är lecitin och vilken funktion har detta ämne?

Lecitin är uppbyggt av de vitaminliknande substanserna kolin och inositol tillsammans med fosfor, fosforsyra och fosfatider. Lecitin är ett naturligt ämne som finns i alla kroppens celler och cellmembran, med speciellt höga nivåer i hjärnan, levern, benmärgen och njurarna.

Är sojalecitin vegan?

Det förbättrar stabiliteten av fett i kombination med vatten och kan bland annat användas när man gör amerikansk glass, som ofta innehåller mycket fett – eller italiensk gelato, som innehåller mycket ägg. Helt vegansk är den också.

Vilken mat innehåller lecithin?

E 322 - Lecitin. Förekommer naturligt i alla celler, rikligt i bl a äggula. Utvinns främst ur sojabönor, raps- och solrosfrön. Kan, förutom som antioxidationsmedel, också användas som emulgeringsmedel.

Hur farligt är sojalecitin?

Av sojabönor tillverkas även sojalecitin (E322), som används som emulgeringsmedel för att blanda fett och vatten. Sojalecitin i sig orsakar inte allergiska reaktioner, men innehåller i regel små rester av protein från framställningen, vilket möjligen hos den mest känslige kan utgöra ett problem.

Var kommer lecitin ifrån?

E 322 - Lecitin. Förekommer naturligt i alla celler, rikligt i bl a äggula. Utvinns främst ur sojabönor, raps- och solrosfrön. Kan, förutom som antioxidationsmedel, också användas som emulgeringsmedel.

Vad är lecitin på svenska?

Lecitin är ett fosfor- och kvävehaltigt fettämne som finns i alla celler, bland annat i nervsubstansen, i hjärnan, i baljväxternas frön och i äggula. Det är också en av beståndsdelarna i galla. Ämnet bildar i rent tillstånd ett gult till gulbrunt pulver. Ett annat namn för lecitin är fosfatidylkolin.

Vad är ett emulgeringsmedel?

Emulgeringsmedel är så kallade ytaktiva substanser. Det innebär att de har förmåga att minska ytspänningen mellan två ämnen som egentligen inte går att blanda. Emulgeringsmedel används för att det ena ämnet – i form av små droppar – ska kunna fördelas i den andra, och göra blandningen stabil.

Relaterade inlägg: