Vad skyddar solglasögon mot?

Innehållsförteckning

Vad skyddar solglasögon mot?

Vad skyddar solglasögon mot?

Tänk på det här när du väljer solglasögon De ger bra skydd mot UV-strålning. Välj polariserande solglasögon om du vistas mycket vid vatten eller är ljuskänslig. Välj solglasögon med stora glas. Dina solglasögon bör också vara lätt böjda så att de även skyddar mot ljusinsläpp från sidorna.

Hur fungerar ett par solglasögon?

I den vanligaste typen av solglasögon består glaset av ett plastmaterial. Under tillverkningen tillsätts plasten ett färgämne som dämpar ljuset. Skyddet mot den ultravioletta strålningen finner man däremot i själva plastmaterialet. Många solglasögon är dessutom fotokromatiska.

När ska man ha solglasögon?

Viktigt med rätt sorts solglasögon Använd solglasögon! Extra viktigt när man är på sjön, på en sandstrand eller i andra miljöer där solens strålar reflekteras. Ögonen är som mest utsatta för UV-strålning under tidig förmiddag och sen eftermiddag. CE-märkning är en garant för fullgott UV-skydd.

Vad ska man tänka på vid köp av solglasögon?

Så väljer du rätt solglasögon

  1. Välj stora bågar. Många väljer solglasögon efter design och utseende, vilket inte behöver vara fel. ...
  2. Bra glaskvalitet med fullt UV-skydd. Se till att dina solglasögon är CE-märkta, vilket innebär ett bra skydd mot både UVA- och UVB-strålning. ...
  3. Utgå från dina vanor och behov.

Är det farligt att sola utan solglasögon?

”Bästa skyddet är en kombination av tättslutande UV-blockerande solglasögon, en bredbrättad hatt och, för de som behöver synkorrigering, UV-blockerande kontaktlinser. ... Mörka solglasögon utan UV-skydd kan till och med orsaka mer skada än nytta eftersom de får pupillerna att vidgas och släppa in ännu mer UV-strålning.

Är det farligt att kolla in i solen?

Att – kort eller långvarigt – utsätta ögonen för starkt solljus kan ge oönskade följder som snöblindhet, förändringar på gula fl äcken och ökad risk för grå starr. Men med vanligt sunt förnuft och CE-märkta bruna eller grå solglasögon kommer du långt.

Relaterade inlägg: