Vad gör man på samernas nationaldag?

Innehållsförteckning

Vad gör man på samernas nationaldag?

Vad gör man på samernas nationaldag?

Samernas nationaldag är till för alla samer, oavsett var de bor och på den dagen ska den samiska flaggan hissas och Sámi soga lávlla (Samefolkets sång) sjungas på samiska. Samernas nationaldag kan firas med tårta och jojk.

Har samerna en nationaldag?

Samerådets 15:e samekonferens beslutade 1992 i Helsingfors att samernas gemensamma nationaldag skall vara den 6 februari. Nationaldagen firades för första gången 1993 samtidigt som FN:s internationella urbefolkningsår officiellt öppnades.

Vad äter man på samernas nationaldag?

Traditionell samisk mat består av renkött och fisk. Kosten har kompletterats med örter och bär när man haft tillgång till det. Maträtterna varierar något över områdena och i olika familjer, även om det finns många likheter.

Vilka högtider har samer?

Samiska högtider Maria bebådelsedag är en dag som traditionellt firas av samerna då Jungfru Maria har en stark ställning. Man firar också den samiska nationaldagen som är den 6:e februari. Dagen firades första gången 1993 eftersom det var då FN inledde internationella ursprungsbefolkningens år i Jokkmokk.

Vad symboliserar den samiska flaggan?

Samerna bor i fyra länder och har ingen egen nationalstat, men de har en gemensam flagga som har vajat i Sverige, Norge, Finland och Ryssland. Sameflaggan är från år 1986 då den godkändes av det Nordiska Samerådet vid en konferens i Åre.

Har samerna en nationalsång?

1986 beslutades även att Sámi soga lávlla eller Samefolkets sång, officiellt skulle utses till Samernas nationalsång. Texten är skriven 1906 av sjösamen Isak Saba (1875-1921) som arbetade som lärare och kyrkomusiker och var född i nordnorska Nesseby.

Vad brukar samer äta?

Traditionell samisk mat kan sammanfattas i två ord: kött och fisk. Kosten har kompletterats med örter och bär när man haft tillgång till det. Maträtterna varierar något över områdena och i olika familjer, även om det finns många likheter. Om samerna förr i tiden hade varit vegetarianer hade de inte överlevt!

Vad äter samiska renar?

Renen är ett flocklevande hjortdjur som lever i de nordliga delarna av Europa, Asien och Nordamerika. Renen är idisslare och har en unik förmåga att smälta lav. På sommarhalvåret äter den gräs, örter och löv. På vintern är den huvudsakliga födan renlav, ibland hänglav uppblandat med ljung och kråkbär.

Vad kännetecknar samisk kultur?

Vad är samisk kultur? ... I samisk kultur ingår alltså både utövande av konstarter (såsom jojk, konsthantverk, dans, teater) och identitetsstärkande faktorer såsom utövande av duodji, samisk idrott, samisk media, samiska språk, samiska näringar, samiskt levnadssätt och förhållningssätt.

Relaterade inlägg: