Vad är en styrketräning?

Innehållsförteckning

Vad är en styrketräning?

Vad är en styrketräning?

Vad räknas egentligen som styrketräning? Man säger att all aktivitet som innebär en större belastning på kroppen än den är van vid räknas som styrketräning. Är du t ex van vid att endast gå på plant underlag så får man en styrketräningseffekt genom att gå i trappor.

Vad går styrketräning ut på?

Ett starkt skelett hjälper dig att förebygga fallskador som äldre. Styrketräning ger även bättre koordination, bättre blodfetter, större sug på riktig mat, starkare hjärta, mer atletisk kropp och ökad ämnesomsättning då muskelmassan ökar, du bränner helt enkelt mer energi i vila.

Vad är bra med styrketräning?

Men styrketräning har många andra effekter på kroppen som gäller under hela livet, men kanske framför allt när man börjar bli lite äldre. Styrketräning (på rätt sätt) förebygger och motverkar artros, artrit, hjärt/kärl-problem, många typer av ryggproblem etc etc och detta på ett sätt som andra träningsformer inte gör.

Vad är hypertrofi styrketräning?

Med muskelhypertrofi menas när muskelfibers tvärsnittsarea ökas till följd av träning (Haff och Triplett, 2015). Muskelfibrer skadas via träning och återbyggs sedan till större storlek än tidigare. Processen kallas kronisk hypertrofi och är en konsekvens av långvarig styrketräning (Kenney et al., 2015).

Vad är styrketräning bra för hälsan?

Styrketräning höjer bentätheten och stärker senor och ledband, eftersom du även belastar stödsystemen när du tränar dina muskler. Dina ben, senor och ledband blir märkbart starkare och mer uthålliga. Starka core muskler stabiliserar kroppen och minska belastningen på ryggen.

Vad är det som gör att man blir starkare?

Att en muskeltillväxt sker och du blir starkare beror på en rad fysiologiska händelser. Väldigt förenklat går det till så här: När du tränar en muskel hårt kan den nå “gränsen” för vad den kan klara av. När muskeln gör det gottgör kroppen för detta genom att bilda mer protein i muskelfibrerna.

Relaterade inlägg: