Vad gör Skatteverket med en bouppteckning?

Innehållsförteckning

Vad gör Skatteverket med en bouppteckning?

Vad gör Skatteverket med en bouppteckning?

Skatteverket beslutar att registrera bouppteckningen ÄB, och bouppteckningen innehåller samtliga uppgifter som ska antecknas i bouppteckningen ska Skatteverket registrera bouppteckningen och förse den med bevis om registreringen (20 kap . 9 § andra stycket ÄB).

Hur lång tid tar det att registrera en bouppteckning?

Det finns ingen lagstadgad handläggningstid hos Skatteverket gällande ärenden om bouppteckning. Ärendets handläggningstid kommer bero på beskaffenheten av ärendet samt hur många andra ärenden Skatteverket har att handlägga.

Vilka papper behövs vid bouppteckning?

Till bouppteckningen måste vissa handlingar bifogas: Bouppteckningen i original och en styrkt kopia av bouppteckningen ska finnas med. Dessutom ska bestyrkta kopior eller original av testamenten, arvsavståenden, kallelsebevis, m.m. bifogas. Om fullmakt finns ska även denna bifogas i original till bouppteckningen.

Kan man strunta i bouppteckning?

Enligt 20 kap 8a § ÄB så behövs ingen bouppteckning göras om tillgångar i dödsboet inte räcker till att bekosta annat än begravningskostnader och liknande. ... Om det föreligger ett testamente eller ett äktenskapsförord kan detta vara skäl för att istället förrätta en bouppteckning.

Måste man ha bouppteckning vid dödsfall?

När någon har dött ska de som ärver göra en bouppteckning som ska skickas till Skatteverket senast 4 månader efter dödsfallet. Bouppteckning är en förteckning som visar vad den döda har ägt och eventuella skulder. En bouppteckning som är registrerad hos Skatteverket visar vem som har rätt att representera dödsboet.

När ska bouppteckning skickas till Skatteverket?

  • När någon har dött ska de som ärver göra en bouppteckning som ska skickas till Skatteverket senast 4 månader efter dödsfallet. Bouppteckning är en förteckning som visar vad den döda har ägt och eventuella skulder. En bouppteckning som är registrerad hos Skatteverket visar vem som har rätt att representera dödsboet. Bouppteckning, skatteverket.se.

När ska bouppteckningen upprättas?

  • När en person avlidit ska det upprättas en så kallad bouppteckning. En bouppteckning är en sammanställning över den avlidna personens tillgångar och skulder. Bouppteckningen ska skickas in till Skatteverket för registrering inom fyra månader efter dödsfallet.

Vad händer efter bouppteckningen?

  • Vad händer efter bouppteckningen? När skatteverket registrerat bouppteckningen fungerar den som en legitimationshandling för dödsboet och kan användas för att avsluta konton eller ändra lagfart. Bouppteckningen ligger även till grund för bodelning och arvskifte.

När ska du söka anstånd för bouppteckning?

  • Anstånd. Behöver ni söka anstånd ska det göras inom tre månader efter dödsfallet. Ansök genom att ringa eller skriv till oss och förklara varför bouppteckningen inte kan göras. Har du frågor om bouppteckning ska du ringa Skatteupplysningen 0771-567 567. Mejla till handläggare för bouppteckning.

Relaterade inlägg: