Vad gör samerna för Sverige?

Innehållsförteckning

Vad gör samerna för Sverige?

Vad gör samerna för Sverige?

Ungefär 2500-3000 samer i Sverige är beroende av renskötsel som inkomstkälla (köttproduktion). Många fler, särskilt i Norrbottens län, har ett renmärke och äger renar som sköts av en yrkesverksam renskötare. Andra traditionella näringar är jakt, fiske och duodji (slöjd och konsthantverk).

Vilka inskränkningar har staten dvs Sverige gjort mot samer?

Samerna har fortfarande ingen politisk representation i Sveriges riksdag. Ännu har den svenska staten inte ratificerat ILO-konvention 169 om ursprungsfolks rättigheter.

Hur har samernas kultur undertryckts?

De har egen kultur, eget språk och egna sedvänjor som skiljer sig från samhället runtomkring. Ursprungsfolken har genom historien förtryckts. Deras mark har beslagtagits, fol- ken har tvångsförflyttats och deras kulturer har undertryckts. I några fall har de fallit offer för rena folkmord.

Vad har samer för rättigheter i Sverige?

Sverige har erkänt samerna som eget folk i grundlagen. Renskötselrätten har samma status som rätt till egendom i övrigt. Dessa rättigheter bekräftas i FN:s konvention om mänskliga fri- och rättigheter från 1966, där alla folk ges rätt till självstyre. Detta har förtydligats i det internationella arbetet med folkrätten.

Hur Sverige kränker urfolks rättigheter?

En direkt effekt av att staten inte tagit sitt ansvar är de motsättningar och den diskriminering som finns i lokalsamhällena. Samer trängs undan, rättigheter urholkas, näringarna hotas och samer upplever diskriminering i sin vardag, i sina kontakter med skola, omsorg och lokala myndigheter.

Vilka fördomar finns om samer?

Även om samer finns det fördomar. Vissa grundar sig på okunskap, medan några är fullkomligt orimliga. Som same får man ofta höra fördomar, och förväntas ha ett svar på alla även om man inte alltid har lust eller kunskap till det.

Hur har samerna påverkat Sverige?

Under 1800-talet utgick den svenska statens samepolitik från att nomader tillhörde en lägre stående kultur. Under 1900-talets första decennier härskade idén att samerna var en underlägsen ras. Sådana idéer kan än idag påverka bilden av samerna, t ex att man tror att samer är okunniga och mindre vetande.

Vad är samernas kultur?

  • Samernas kultur. Den samiska klädedräkten kallas kolt på svenska. Den kan ha olika färger. Det är dekorationerna som är viktiga och som berättar om släkten och var den kommer ifrån. Samerna har en egen flagga och en egen nationalsång. I samernas kultur finns musik, litteratur, teater, slöjd och speciell mat.

Vad är samernas genetiska ursprung?

  • Samernas genetiska ursprung. Genetiska studier av framför allt mitokondriellt DNA och Y-kromosom -DNA visar att samerna huvudsakligen har ett västeuropeiskt ursprung och inte är släkt med sibiriska folk. Dock finns genetiska spår både från väster och öster.

Hur många samer finns i Sverige?

  • I Sverige finns mellan 20 och 40 tusen samer. Det finns inga exakta siffror. Vi har inga folkräkningar där man ska säga vilket folk man tillhör.

Vilka språkgrupper finns i samerna?

  • Samerna har tre språkgrupper: östsamiska, centralsamiska och sydsamiska. Inom dessa tre språkgrupper finns flera språk. I Sverige pratas mest nordsamiska. Men även lulesamiska, pitesamiska, umesamiska och sydsamiska.

Relaterade inlägg: