Är springmask farligt?

Innehållsförteckning

Är springmask farligt?

Är springmask farligt?

Springmask är en vanlig men ofarlig tarmparasit. Det tydligaste symtomet är att det kliar i rumpan, framför allt på kvällen och på natten. Behandlingen består av läkemedel och att vara noggrann med hygienen.

Hur dödar man springmask?

Springmask är inte farligt men kan ge en besvärlig klåda i ändtarmen, särskilt på natten då maskarna är aktiva. Springmask behandlas med läkemedel. Vermox, Pyrvin och Vanquin är receptfria läkemedel mot springmask.

Kan mask försvinna av sig själv?

Med läkemedel dör spolmasken och försvinner ur kroppen efter ett par dagar. Spolmasken påminner om en daggmask och är ofta 10–30 cm lång. Färgen kan vara ljusbrun till vit. Spolmask smittar inte från person till person.

Kan man få ont i magen av springmask?

Barn med springmask kan verka irriterade och rastlösa och ha svårt att sova. Om du har små barn kan du märka att barnet sparkar med benen eller hasar runt på rumpan. Beroende på hur mycket maskar du har kan du vara helt symtomfri eller i värsta fall drabbas av ont i magen, illamående och kräkningar.

Vad är springmask i avföringen?

  • Springmask ses i avföringen som tunna trådar cirka 1 cm långa. Om man inte ser någon mask i avföringen kan en tejpbit sättas över ändtarmsmynningen, låt den sitta över natten.Då fastnar maskarna där när de kommer ut för att lägga ägg.

Kan man ha springmask utan att märka det?

  • Det gör att man kan ha springmask utan att märka det. De vanligaste symtomen på springmask hos vuxna och barn är annars de som beskrivs nedan. Det kliar intensivt i ändtarmsöppningen Det kliar oftast mest på kvällen och natten. Det kan göra att barn får svårt att somna eller att de sover dåligt.

Kan springmask ge symtom?

  • Springmask behöver inte ge några symtom om det är en lindrig infektion. Det gör att man kan ha springmask utan att märka det. De vanligaste symtomen på springmask hos vuxna och barn är annars de som beskrivs nedan. Det kliar intensivt i ändtarmsöppningen. Det kliar oftast mest på kvällen och natten.

Relaterade inlägg: