Vad gör svanar under vintern?

Innehållsförteckning

Vad gör svanar under vintern?

Vad gör svanar under vintern?

– Det finns ofta några enstaka som tillbringar vintern här, men det är med säkerhet ovanligt många svanar i år. Det har varit en ganska mild vinter, säger han. Han berättar att det enda som krävs för att en svan inte ska flytta är att det finns öppet vatten. – Fryser det till flyger de söderut.

Var tar svanarna vägen på vintern?

Sångsvan (Cygnus cygnus), häckar på Island och i subarktiska Europa och Asien, flyttar till tempererade delar av Europa och Asien på vintern.

Kan svanar bitas?

Svanar kan vara aggressiva, särskilt när deras hona ruvar på ägg. De biter hårt och kan slå med sina kraftiga vingar, därför ska särskilt barn hålla sig undan.

Vart åker fåglarna på vintern?

Merparten flyttar i sydvästlig riktning, och övervintrar i länderna kring Nordsjön eller i Mellaneuropa, sällan i Sydeuropa. Det finns dock individer hos kortflyttande arter som företagit flygningar över långa distanser. Exempelvis har gråhäger och tornfalk förflyttat sig till Sierra Leone i Afrika.

Varför bråkar svanar?

De andra svanarna förhåller sig tämligen lugna medan den adulta uppenbarligen har blivit mycket irriterad på ungfågeln. Attacken blir mer och mer aggressiv där den äldre fågeln bakifrån försöker trycka ner ungfågeln under vattenytan. Ungfågeln får också ta emot bett både i halsen och på ryggen.

Hur sover en svan?

De ligger och sover på isen. Normalt så sover de på vattnet för att skydda sig mot rovdjur, men när det inte finns vatten så sover de på isen, säger hon. Svanarna lägger magen över fötterna så att de inte ska frysa när de sover.

Hur flyttar svanar?

Sångsvanar flyttar under senhösten till södra Sverige och Nordsjöländerna. De nordsvenska sångsvanarna flyttar sannolikt till norska västkusten. Vårflyttningen sker i slutet av mars till början av april.

Relaterade inlägg: