Vad Sveaskog?

Innehållsförteckning

Vad Sveaskog?

Vad Sveaskog?

Sveaskog är Sveriges största skogsägare – vi äger 14 procent av Sveriges skogsmark och har i medeltal 827 medarbetare verksamma runt om i landet. Svenska staten är vår ägare.

Hur mycket skog avverkar Sveaskog?

Skogen och vårt välstånd Skogen utgör en del av grunden för det svenska välståndet. Skogsnäringen generar mellan 70 0 000 arbetstillfällen över hela landet. Den årliga avverkningen i Sverige är cirka 70 miljoner kubikmeter fast under bark (fub). Sveaskogs andel av det är ungefär 10 miljoner m3fub.

Hur fungerar det svenska skogsbruket?

Skogsbruk, skogsskötsel eller skogshushållning är utnyttjande av skogsmark för produktion av träd som råvara för främst timmer, massaved och bränsle. Skogsbruk omfattar huvudsakligen markberedning, sådd/plantering, röjning, gallring, avverkning och skotning.

Vad får man betalt för massaved?

Genomsnittliga virkespriser fritt bilväg, 3:e kvartalet 2021
NordMellan
Sågtimmer gran437485
Massaved tall292260
Massaved gran288259
Massaved björk276276

Var skogsbolag Assi?

skogsföretag som bildades genom sammanslagning av Domän AB och ASSI 1994. AssiDomän drev industrier för förpackningspapper, förpackningar samt sågade trävaror och träförädling.

Hur mycket mark äger Sveaskog?

Av denna areal utgörs 22,9 miljoner hektar av produktiv skogsmark. Sveaskog äger 3,9 miljoner hektar mark, varav 3,05 miljoner hektar är produktiv skogsmark, vilket innebär att Sveaskog äger 14 procent av den svenska skogsmarken. Därmed är vi Sveriges största skogsägare.

Vem är Sveriges största skogsägare?

Den största skogsägaren i Sverige är Sveaskog som är ett . Sveaskog äger 3,1 miljoner hektar skogsmark spritt över Sverige, eller nästan 14% av Sveriges skogsmark. Några av de större som äger skog är Bergvik, SCA och Holmen. är till exempel Svenska kyrkan, bysamfälligheter och häradsallmänningar.

Hur mycket kostar det att avverka skog?

Hur hög är då avverkningskostnaden? Ett enkelt svar är 88 kronor per kubikmeter (fub). Det är i varje fall den genomsnittliga faktiska kostnaden för en slutavverkning med medelstammen 0,35 m3fub, 400 meter till bilväg och normala terrängförhållanden i Mellansverige.

Relaterade inlägg: