Vart tar svanarna vägen under vintern?

Innehållsförteckning

Vart tar svanarna vägen under vintern?

Vart tar svanarna vägen under vintern?

Sångsvan (Cygnus cygnus), häckar på Island och i subarktiska Europa och Asien, flyttar till tempererade delar av Europa och Asien på vintern.

Vad äter en svan?

Häckar spritt över hela Sverige från Skåne i söder till nordligaste Lappland. Äter: Vattenväxter och dess rotstockar. Ibland även musslor och vatteninsekter.

Hur länge lever en svan?

Fortplantning och parning
KnölsvanCygnus olor
VingbreddDrygt två meter
ViktCa 12 kilo
LivslängdUpp till 24 år
FödaVattenväxter

Hur snabbt flyger svanar?

En av de seglande svanarna nådde en hastighet av ungefär fem kilometer i timmen. En svan som simmar i den hastigheten gör av med ungefär 12 gånger mer energi än vid vila.

Var bor svanarna?

I Sverige förekommer de runt kusterna och i vassrika sjöar från Skåne till mellersta Norrland. Tillsammans med sångsvan är knölsvan de enda häckande svanarna i Sverige. I söder är de stannfåglar, längs norrlandskusten ofta flyttfåglar.

Vart migrerar svanar?

Sångsvanar flyttar under senhösten till södra Sverige och Nordsjöländerna. De nordsvenska sångsvanarna flyttar sannolikt till norska västkusten. Vårflyttningen sker i slutet av mars till början av april.

Är Svanen flyttfågel?

Sångsvanen (Cygnus cygnus), vår nationalfågel, är en flyttfågel som flyger söderut då isarna börjar lägga sig hos oss och återvänder i mars-april. ... Under mycket milda, isfria vintrar kan sångsvanen också övervintra i Finland. Svanarna flyger oftast i plogar eller i diagonala linjer.

Var lever knölsvanen?

Förväxlingsrisk: Sångsvan: Sångsvanen har mer kilformad, gul näbb med svart spets. Finnes: Häckar allmänt i näringsrika sjöar och dammar i södra och mellersta Sverige upp till Dalarna , Hälsingland, samt längs med våra kuster upp till norra Ångermanland.

Relaterade inlägg: