Vad har tensider för funktion?

Innehållsförteckning

Vad har tensider för funktion?

Vad har tensider för funktion?

En tensid är ett ämne som består av två delar; ett hydrofilt huvud och en hydrofob svans. Hydrofil betyder vattenälskande och denna del av tensidmolekylen drar sig in mot vattnet i bubblan. Tensiden säker ytpänningen, vilket gör det möjligt för såpbubblan att hålla ihop.

Vad gör nonjontensider?

Anjon- resp. nonjontensider är irriterande för slemhinnor, men är inte giftiga på annat sätt. De kan ge sveda i mun och svalg, samt illamående och kräkningar vid nedsväljning. Får man i sig stora mängder kan de skumma, då är det stor risk att man drar ner skummet i luftvägarna.

Vad gör surfactant?

Surfaktant är ett komplext aggregat av lipider och proteiner som bildas i lungans alveolära typ II-celler. ... Den höga alveolära ytspänningen orsakad av brist på surfaktant leder till att de små luftvägarna tenderar att kollapsa vid utandning.

Vad gör anjoniska tensider?

Anjoniska tensider är negativt laddade, medan katjoniska i sin tur är positivt laddade. Nonjoniska i sin tur är oladdade och zwitterjoniska kan vara både positivt och negativt laddade. En sak har de gemensamt, de finns som tillsats i rengöringsprodukter eftersom de löser fett och smuts.

Vilken effekt har Surfaktant på alveolen?

Surfaktant är ett sekret som utsöndras av ytcellerna i lungorna, och som sänker ytspänningen i luftblåsorna (alveolerna), och därmed underlättar andningen, och förhindrar att alveolerna faller samman.

Relaterade inlägg: