Vilket språk talar man på Jamaica?

Innehållsförteckning

Vilket språk talar man på Jamaica?

Vilket språk talar man på Jamaica?

Officiellt språk på Jamaica är engelska. Majoriteten talar dock former som ligger mellan (jamaicansk) engelska och det engelskbaserade kreolspråk som uppkom bland slavarna och användes av i stort sett hela befolkningen under 1600- och 1700-talen.

Varför kom engelska till Jamaica?

Engelsk koloni (1755–1962) Efter avskaffandet av slavhandeln (men inte slaveriet i sig) år 1807, började britterna importera indisk och kinesisk arbetskraft. Ättlingarna till dessa asiater utgör fortfarande en del av det jamaicanska folket.

Hur många pratar engelska i Jamaica?

LAND: Jamaica
Flagga
Ytatotal: 10,991 km2 vatten: 1,5%
Befolkning2,758,124 (2006) inv.
SpråkEngelska (officiellt) Patwa / Jamaicansk kreol

Vad kallas folk från Jamaica?

Jamaica har nu till övervägande delen en afro-amerikansk befolkning, ättlingar till de människor som britter och spanjorer förslavade, men före Christofer Columbus ankomst 1494 beboddes ön liksom de större grannöarna av det arawaktalande taínofolket, som invandrat från Sydamerika mellan 40 f.Kr.

Hur styrs Jamaica från?

Demokrati ParlamentarismKonstitutionell monarki Jamaica/Government

Hur lever folk i Jamaica?

Jamaica är vidare ett förhållandevis fattigt land med stora problem med våld och kriminalitet. En av sex jamaicaner lever under fattigdomsgränsen och arbetslösheten är runt 12 procent. De ligger också överst på världsstatistiken för antal mord.

Hur blev Jamaica självständigt?

PNP vann i 1955 års val och 1958 etablerades den kortlivade Västindiska federationen. Efter spänningar inom federationen drog sig Jamaica ur 1961. I valet i april året därpå återtog JLP makten och den 6 augusti 1962 blev Jamaica självständigt.

Vilken ögrupp tillhör Jamaica?

Jamaica ligger i Karibien (Västindien) och är till ytan ungefär jämnstort med Skåne. Det ingår i ögruppen Stora Antillerna, tillsammans med de betydligt större öarna Kuba och Hispaniola (med Haiti och Dominikanska republiken), samt det amerikanska territoriet Puerto Rico.

Hur är naturen i Jamaica?

De centrala delarna av Jamaica är bergiga och skogbevuxna, liksom de östra, där Blue Mountains ståtar med de högsta topparna. ... Jamaica har tropiskt klimat med hög och jämn temperatur året om, även om det är svalare på högre höjder. Klimatet präglas av havet och passadvindarna från nordöst.

Relaterade inlägg: