Hur fungerar ett solur?

Innehållsförteckning

Hur fungerar ett solur?

Hur fungerar ett solur?

Ett solur, eller solvisare som det också kallas, består av en skiva som markerar tiden och en skuggkastare som fungerar som en visare. Skuggan av metallstolpen hamnar på de olika klockslagen och rör på sig genom att solen rör på sig i himlen.

Vad är det som begränsar användningen av soluret?

Funktion och form Soltid är den tid som ett korrekt uppställt solur visar, men eftersom solens rörelse i ekliptikan inte är likformig blir soltiden något ojämn, jämfört med hur vi i samhället mäter tiden med nya moderna metoder som är mer noggranna än solens gång.

När kan du inte använda ett solur?

Vi betraktar först ett ekvatoriellt solur, där timskivan är parallell med jordekvatorn. Timlinjerna ligger då med jämna mellarum, vinkeln mellan dem är 360/24 = 15 grader. ... Om timskalan ritas på en skiva blir ett sådant solur svårt att använda, eftersom solen på dagtid ibland belyser dess undersida.

När används soluret?

Solur är ett fantastiskt mätinstrument som används för att mäta tiden utifrån skuggan från solen. Genom att solen förförflyttar sig under dagen, mäter soluret skuggan från solen och kan därmed visa tiden.

Vilket håll ska soluret peka?

Se bilden nedan, som visar hur urtavlan graveras för en tjock visare. Monteringen är mycket kritisk för rätt tidsangivelse. Soluret skall installeras helt horisontellt samt så att tidvisaren pekar rakt åt norr.

Vem skapade soluret?

Den första klockan uppfanns av egyptierna. Dom ställde en pinne i marken och märkte att skuggan som vart av solen ändrades efter en viss tid. Denna klocka heter soluret och den uppkom någon gång vid 3500 år före Kristus.

Vad består ett solur av?

I sin enklaste form består ett solur av en plan horisontell yta på vilken har placerats en vertikal stång, ibland med genomborrad spets. Belyst av solen, kastar den bakom sig en skugga, som dock avbryts av en ljus fläck, motsvarande hålet i stången.

När började man använda solur?

Den allra första klockan var soluret som uppfanns för 5 000 år sedan. De tidiga mekaniska uren hade bara timvisare. Det enda man kunde ställa klockan efter var solen, så tiden gällde bara just där man var.

När på dagen är skuggan kortast?

För tidsbestämning iakttog man vanligen endast det ögonblick på dagen, då skuggan var kortast, det vill säga middagsmomentet. Om urtavlan har timgradering skall tolvstrecket ligga i norr. Vertikalur sätts upp på en vägg. Uret kan också ha tavlan i samma plan som jordens ekvatorsplan och kallas då "ekvatorialur".

Relaterade inlägg: