Vad gör en stins?

Innehållsförteckning

Vad gör en stins?

Vad gör en stins?

Stationsinspektor förkortas Stins och det är nog denna benämning som är mer känd för allmänheten. Stinsens ansvar var att se till att allt inom järnvägsstationens område fungerade. Det gällde allt från signalernas funktion, stationsurets skötsel till ansvar för tåg som ankom och avgick från stationen.

När försvann Stinsen?

Gunnar Egerbo var kassör i AGJ alltifrån det föreningen bildades på våren 1965 fram till hösten 1995. Gunnar var således den som förvaltade föreningens kassa under mer än 30 år. Men Gunnar har betydligt längre erfarenhet av järnvägen Anten-Gräfsnäs än så. Han var den sista "riktiga stinsen" vid Antens station.

Vad betyder STIN?

Stina är ett flicknamn och är en kortform av Kristina som i sin tur betyder "den kristna kvinnan". Den danska och norska formen är Stine. Namnet hade sina toppar på 1910- och 1980-talet. ... Förut delade Stina namnsdag med Kristina, men sedan 2001 är namnet borttaget ur almanackan.

Vad heter Stinsens spade?

Man lade om växlar, och vinkade av tåg med signalstav ("spaden"). Detta är fortfarande fallet på flera håll även i Sverige.

Vad byggs i Häggvik?

Städet 2 mfl- Nya bostadskvarter Det första bostadskvarteret beräknas vara inflyttningsklart år 2022. Kvarteren blir successivt fler och väntas bli en tät bebyggelse och kommer innehålla höga hus. I projektet ingår även ett allmänt torg och en ny lokalgata med namn Häggviks allé.

Är Stinn blick?

orörlig blick; (storögt) stirrande.

Vad betyder TELN?

Teln betyder i stort sett samma sak som fiskeredskap. Även om bräda, företrädesvis golvbräda s k golvtilja; tilja.

Vem äger järnvägsstationen?

De största järnvägsstationerna i Sverige ägs av staten via bolaget Jernhusen. Andra stationer och hållplatser i Sverige ägs ofta av regioner eller kommuner.

Relaterade inlägg: