Är för lite sömn farligt Vilka är riskerna?

Innehållsförteckning

Är för lite sömn farligt Vilka är riskerna?

Är för lite sömn farligt Vilka är riskerna?

Vid sömnbrist återställs inte balansen i kroppen som den borde. Att sova för lite under en längre period leder därför till sämre prestationsförmåga och ökade sjukdomsrisker. Det gäller t ex infektioner - immunförsvaret försvagas av sömnbrist. Störd sömn ökar också risken för diabetes typ 2 och hjärt-kärlsjukdom.

Vad kan brist på sömn leda till?

På längre sikt ökar sömnbrist risken att drabbas av en rad sjukdomar, som diabetes, ångest, depression, missbruk och hjärt-kärlsjukdom. Det innebär också en ökad risk att dö i förtid. På kort sikt påverkas funktionsförmågan. När vi är riktigt sömniga fungerar vi lika dåligt som under alkoholpåverkan.

Vad ska man göra när man inte kan sova?

Det hjälper att slappna av

  1. Lyssna på musik som du känner dig lugn av.
  2. Ta ett varmt bad eller dusch, eller en lugn promenad.
  3. Försök tänka på hur du andas och inget annat. Känn hur du fyller lungorna med luft, och känn när luften släpps ut igen. ...
  4. Fokusera på en kroppsdel i taget. ...
  5. Ha sex, till exempel genom att onanera.

Vilken sorts sömn prioriterar hjärnan om vi sover för lite?

Forskning har visat att det räcker med så lite som en natt med dålig sömn för att hjärnans förmåga att reglera känslor ska bli påverkad. Sömnförlust gör att vi fokuserar på negativa upplevelser, att vi missförstår ansiktsuttryck och att vi får kort stubin.

Vilken del av hjärnan påverkas av sömnbrist?

Sömnbrist påverkar de kognitiva processerna i hjärnan. Det går utöver din uppmärksamhet, koncentration och förmågan att lösa problem. Sömn är också viktigt för att komma ihåg vad man har lärt sig. Medan du sover lagrar hjärnan det du har lärt dig och upplevt under dagen.

Kan man ta igen förlorad sömn?

En vanlig uppfattning är att det inte går att ta igen förlorad sömn, men forskning visar att det är möjligt. Det är framför allt djupsömnen som tas igen. – Säg att du hoppar över en natts sömn så att du förlorar åtta timmar, du kan inte sova sexton timmar nästa natt.

Relaterade inlägg: