Vilken utbildning krävs för att bli åklagare?

Innehållsförteckning

Vilken utbildning krävs för att bli åklagare?

Vilken utbildning krävs för att bli åklagare?

Grundutbildningen genomförs under två perioder. Den första utbildningsperioden, aspiranttiden, är en provanställning och pågår fram till dess åklagaraspiranten blivit assistentåklagare, minst 9 månader. Provanställningen består av praktisk träning och utbildning på en åklagarkammare.

Vad gör en Åklagaraspirant?

Som åklagaraspirant arbetar man på en åklagarkammare under en 9 till 12 månader lång provanställning. Man gör studiebesök, har en handledare på kammaren och gör praktik hos polisen. Efterhand får man mer och mer praktisk erfarenhet och större ansvar för egna ärenden.

Vad gör en assistentåklagare?

Målet är att utreda vem eller vilka som kan misstänkas för brottet och om det finns tillräckliga bevis för att väcka åtal dvs. via rättegång i domstol ta reda på vad som hänt.

Var jobbar man som åklagare?

Åklagaren arbetar vid Åklagarmyndigheten eller Ekobrottsmyndigheten.

Vad tjänar en utbildad åklagare?

55 900 kronor. Medellönen är ett snitt mellan alla personers lön i yrket, alltså summan av alla löner delat med antalet personer. Till skillnad mot till exempel medianlön som är den lön som ligger i mitten av spannet.

Hur länge ska man plugga för att bli åklagare?

Juristprogrammet vid Juridiska institutionen i Stockholm omfattar 270 högskolepoäng, vilket motsvarar 4,5 års heltidsstudier. Utbildningen leder fram till en juristexamen som ger behörighet till många juridiska yrken som till exempel domare, åklagare, advokat och kronofogde.

Vad betyder senior åklagare?

Överåklagare var 1996-2005 chef för en åklagarmyndighet i en åklagarregion. Sedan 2020 är en överåklagare chef för Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum. Dessutom finns det överåklagare som tjänstgör på Åklagarmyndighetens huvudkontor.

Relaterade inlägg: