Varför har Sverige en försvarsmakt?

Innehållsförteckning

Varför har Sverige en försvarsmakt?

Varför har Sverige en försvarsmakt?

1 § Försvarsmaktens huvuduppgift är att försvara Sverige mot ett väpnat angrepp. Förordning (2020:1233). 2 § Försvarsmakten ska främja Sveriges säkerhet och hävda Sveriges territoriella integritet.

Hur styrs Försvarsmakten?

Regeringen styrning riktas så gott som helt mot Försvarsmakten, som i sin tur styr de övriga försvarsmyndigheterna genom uppdrag. Regeringens styrning av de övriga försvarsmyndigheterna tar sig i huvudsak uttryck genom s.k. ägarstyrning. Inget annat politikområde har en så omfattande planering som försvaret.

Har Sverige allmän värnplikt?

Värnplikten är avgörande för att kunna upprätthålla och utveckla Sveriges militära förmåga. Den gäller för både män och kvinnor. Efter att ha varit vilande sedan 2010 återupptogs en del av värnplikten 2014, då redan krigsplacerade kunde kallas till repetitionsutbildningar.

Hur mycket pengar lägger Sverige på försvaret?

Knappt 65 miljarder till försvaret och samhällets krisberedskap (FöU1) Regeringen har föreslagit att ungefär 64,8 miljarder kronor ur statens budget för år 2020 ska gå till försvaret och samhällets krisberedskap. Mest pengar går till förbandsverksamhet och beredskap, som får knappt 39 miljarder kronor.

Är försvaret en myndighet?

Offentlighetsprincipen. Försvarsmakten är en statlig myndighet.

Relaterade inlägg: