Vad styr synen?

Innehållsförteckning

Vad styr synen?

Vad styr synen?

Runt pupillen sitter en hinna med en muskel som styr öppningens storlek. Hinnan kallas för iris. Iris är den vävnad som ger ögat sin färg, När ljuset passerat öppningen, pupillen, kommer det att träffa ögats lins, som sitter precis innanför iris. Linsen fungerar precis som ett förstoringsglas.

Varför har vi synen?

Det absolut viktigaste sinnesorganet är våra ögon. Upp till 80 procent av alla sinnesintryck får vi via synen. Om ett annat sinne såsom smaken eller lukten slutar att fungera, är det ögonen som bäst kan skydda oss från faror.

Vilken LOB styr synen?

De strukturer i nackloben (occipitala loben), som är kopplade till synen i första hand, är blott början på de visuella processerna i hjärnan, för visuella intryck är väsentliga delar av den neurala aktiviteten i både tinning-, hjäss och pannloben.

Vilken del av hjärnan styr synen?

Syncellerna som finns på näthinnan skickar signaler genom synnerven till syncentrum. Syncentrum ligger i hjärnans bakre del. Syncentrum tar emot signalerna och tolkar dem till en bild.

Hur kommer det sig att vi ser?

När vi ser på ett föremål skapas en bild på ögats näthinna. Syncellerna på näthinnan skickar signaler genom synnerverna. 2. I synnervskorsningen i hjärnan möts de två synnerverna som kommer från varje öga.

Får dimmig syn?

Grumlig eller dimmig syn är ett ganska vanligt symptom kopplat till katarakt (starr). Ofta uppkommer det i kombination med suddig syn. Om det känns som att du tittar genom en vit slöja bör du omedelbart uppsöka en ögonläkare.

Relaterade inlägg: