Vad är syftet med straffprocessuella tvångsmedel?

Innehållsförteckning

Vad är syftet med straffprocessuella tvångsmedel?

Vad är syftet med straffprocessuella tvångsmedel?

Rättegångsbalken innehåller ett flertal olika straffprocessuella tvångsmedel som används i brottsutredande syfte och för att man ska kunna få till stånd en rättegång vid misstanke om brott. Mest känt är troligen polisens rätt att gripa en person vilket i sin förlängning kan leda till anhållande och häktning.

Vem beslutar om tvångsmedel?

Efter ett våldsbrott kan polisen genomföra brottsplatsundersökning och hålla förhör med brottsoffer, vittnen och misstänkt. Förundersökningsledaren kan besluta om tvångsmedel som till exempel avspärrning av brottsplatsen, husrannsakan i byggnader eller beslag av bevisföremål.

Vem beslutar om beslag?

ett beslut om beslag. Beslutet fattas av åklagare enligt 27 kap. 1 § tredje stycket samt 2 och 3 §§ rättegångsbalken.

Vad innebär tvångsmedel?

Tvångsmedel är åtgärder som används i brottsutredande syfte eller för att man ska kunna genomföra en rättegång vid misstanke om brott. ... Gripande, anhållande och häktning är exempel på tvångsmedel, liksom husrannsakan, kroppsvisitation och beslag. Även hemlig teleavlyssning och liknande räknas som tvångsmedel.

Vad innebär kroppsbesiktning?

Vi gör en kroppsvisitation eller en ytlig kroppsbesiktning när det finns anledning att anta att det finns föremål i kläderna eller på kroppen som kan tas i beslag. En kroppsbesiktning innebär att en läkare gör en kontroll av kroppens ihåligheter – för det krävs beslut av åklagare.

Vem beslutar om att inleda förundersökning?

Polisen gör en förundersökning. Under förundersökningen utreder polisen vad som har hänt och vem som kan vara skyldig till brottet. Förundersökningen leds av en förundersökningsledare, som antingen kan vara polis eller åklagare. Till sin hjälp har hon eller han brottsutredare från polisen.

Vem får ta i beslag?

Vilka föremål får beslagtas? Vilket föremål som helst får inte tas i beslag. Enligt 27 kap. 1 § rättegångsbalken måste det i regel röra sig om ett föremål som skäligen kan antas ha betydelse för utredning om brott eller vara avhänt någon genom brott.

Vem beslutar om hämtning till förhör?

6 § Uppkommer under förundersökning fråga om hämtning till förhör och skall förhöret ej hållas av undersökningsledaren, åligger det förhörsledaren att skyndsamt underställa frågan undersökningsledarens pröv ning, såvida ej förhörsledaren äger gripa den som skall höras eller jämlikt 23 kap.

Relaterade inlägg: