Vad händer i hjärnan när man tar antidepressiva?

Innehållsförteckning

Vad händer i hjärnan när man tar antidepressiva?

Vad händer i hjärnan när man tar antidepressiva?

Antidepressiva läkemedel påverkar signalsubstanser som finns i hjärnan. Signalsubstanser är ämnen som behövs för att olika nervceller i hjärnan ska kunna kommunicera med varandra. Exempel på sådana ämnen är serotonin, noradrenalin och dopamin. Effekten av antidepressiva läkemedel kommer långsamt och gradvis.

Är det farligt att ta antidepressiva?

Att sluta med antidepressiva läkemedel kan ge allvarliga biverkningar. Både patienter och läkare är för dåligt insatta i vad som händer. Så kallade utsättningssymtom kan felaktigt tolkas som att sjukdomen är på väg tillbaka – och nya recept skrivs ut.

Hur känns det när man äter antidepressiva?

Vissa kan få biverkningar innan de börjar må bättre, till exempel bli mer oroliga eller få svårt att sova. Såna biverkningar brukar försvinna efter de första veckorna. Meningen med antidepressiva läkemedel är att du ska må bra, vara fri från depression och ångest.

Kan man ta antidepressiva hela livet?

Hur länge bör man vara beredd på att behöva använda antidepressiva? – Det är individuellt, vissa kan behöva äta det livslångt precis som medicin mot diabetes. Men det är viktigt att tabletterna gör nytta. I normalfallet använder man dem under sex till tolv månader och sedan kan man testa att sätta ut dem.

Relaterade inlägg: