Vad används smörjolja till?

Innehållsförteckning

Vad används smörjolja till?

Vad används smörjolja till?

Oavsett vilken applikation oljan ska används i finns det några gemensamma nämnare för nästan all smörjning, nämligen att olja ska kyla, täta, hålla rent och skydda mot rost. En annan viktig sak är hur friktionen påverkas. Hos en motorolja eftersträvar man oftast en låg friktion tillsammans med tillräcklig smörjning.

Vad består smörjmedel av?

Flytande kan klassificeras som petroleum och syntetiska oljor, i vissa fall även vatten. Halvflytande är fetter och för- eningar. Alla dessa innehåller ett flytande smörjmedel och någon form av förtjockningsmedel. Fasta består av substan- ser som grafit, molybdendisulfider och några syntetiska som PTFE.

Vad är Konsistensfett?

Smörjfett är ett halvflytande smörjmedel bestående av en smörjolja förtjockad med 5 - 30 procent av olika typer av förtjockare. Smörjfettets konsistensen mäts i så kallade NLGI-klasser.

Vad kan man smörja gångjärn med?

Det finns ett antal matoljor som kan användas, såsom kokosolja, rapsolja och olivolja, för att smörja gångjärnen. Om din dörr svänger relativt lätt men fortfarande har en tendens att gnissla, är denna metod effektiv för att bli av med gnissel. Även om matoljor kan fungera, är de som magneter för smuts och damm.

Hur använda Armaturfett?

När du har stängt av vattnet och lossat skruven, kan du demontera blandaren. Smörj in kran och infästning med blandarfett (även kallat armaturfett). Sedan borde din kran kunna öppnas och stängas igen utan några problem.

Vad smörjer man aluminium med?

En pasta är i stort sett uppbyggd på samma sätt som ett fett, med skillnaden att pastorna innehåller en högre andel fasta smörjmedel (PTFE, MoS2, aluminium, koppar m.m.). Förutom en mycket god smörjförmåga så ger en pasta ett mycket bra skydd vid höga temperaturer och vid applikationer med höga påfrestningar.

Relaterade inlägg: