Vad händer om man kör med låg kylarvätska?

Innehållsförteckning

Vad händer om man kör med låg kylarvätska?

Vad händer om man kör med låg kylarvätska?

Häll i vanligt vatten istället, om du nu måste åka nånstans med läckande kylsystem. Kör du utan så komer du garanterat att knäcka toppen och kan nypa motorn. Vissa turboagg har vattenkylning ja.

Vad är kylarvätska bra för?

Kylarvätska används för att förhindra att motorer i bilar och båtar överhettas. Kylarvätskan innehåller ofta etylenglykol för att vätskan inte ska frysa och för att smörja och skydda motorn från korrosion. Ren glykol är färglös, men tillverkare färgar ofta den färdiga produkten exempelvis grön eller blå.

Hur funkar kylarvätskan?

Kylarvätskans främsta uppgift är att kyla motorn så att den inte överhettas. Kylarvätska består av lika delar glykol och vatten och glykolens uppgift är att höja kokpunkten och sänka fryspunkten för att förhindra att kylarvätskan fryser när motorn är kall.

Kan man använda vatten som kylarvätska?

Kontrollera i instruktionsboken vad som är rätt typ av vätska för just din bils motor. Det går inte att avgöra på färgen vilken typ av kylarvätska bilen har. Blanda helst med avjoniserat vatten, även kallat batterivatten. Vanligt kranvatten innehåller i många fall både kalk, salt och mineraler.

Är det farligt att andas in glykol?

Varje år blir många barn förgiftade av etylenglykol som finns i kylarvätskor. Ämnet kan ge svåra njurskador och redan en halv deciliter kan orsaka livshotande förgiftning hos ett barn. ... Allvarliga förgiftningsskador från glykol är dock relativt ovanliga i Sverige.

Kan man fylla på glykol själv?

Hur fylla på kylarvätska Kylarvätska kan antingen köpas färdigblandad eller blandas till själv. Fördelen med färdigblandad är att man garanteras en god vattenkvalité som påverkar kylarvätskans funktion. Dessutom har den en viss smörjande effekt och innehåller ämnen som motverkar rost.

Vad händer om kylarvätskan fryser?

Har man haft i glykol så att fryspunkten åtminstone ligger på -10 eller lägre så är det väldigt ovanligt att vätskan blir homogen och börjar spränga sönder blocket. Det brukar bara bli en issörja i kanalerna som inte expanderar på samma sätt som ett isblock.

Relaterade inlägg: