Vad ska man äta vid hypertyreos?

Innehållsförteckning

Vad ska man äta vid hypertyreos?

Vad ska man äta vid hypertyreos?

Du kan äta som du brukar vid hypertyreos. Det går också bra att använda salt med jod till matlagningen.

Vad gör trak TSH Receptorantikroppar?

TRAK är en förkortning för TSH-receptorantikroppar eller tyroideastimulerande hormon-receptor antikroppar. TRAK är med andra ord en antikropp som anfaller sköldkörteln, ett litet organ i halsen som skickar ut sköldkörtelhormoner. Dessa hormoner styr kroppens ämnesomsättning.

Vad är Graves?

Graves sjukdom är en autoimmun sjukdom som gör att sköldkörteln blir överaktiv och producerar för mycket sköldkörtelhormon. Det gör att energiförbrukningen i kroppen ökar och den går på högvarv, så kallad hypertyreos.

Vad ska man inte äta vid sköldkörtelproblem?

Undvik

  • ev. sojaprodukter (lite sojasås som smaksättning då och då är helt OK)
  • gluten.
  • stärkelserik mat.
  • för mycket fett.
  • socker.
  • processad mat (färdig-mat)
  • kaffe och koffeinhaltiga drycker.
  • begränsa gärna hårt stekt mat och ät mer kokt, rå och ångad mat.

Hur läker man sköldkörteln?

Anpassa din livsstil för att underlätta läkning och få symtomlindring. Välj autoimmun kost (AIP) för att avlasta kroppens immunförsvar, stötta mag-tarmhälsan och minska risken för näringsbrister. Ta kompletterande blodprover på järnpanel, vitamin B12, folat, homocystein och D-vitamin för att utesluta näringsbrister.

Vad utlöser Graves?

Bland äldre som drabbas beror det ofta på att kroppen blir mindre känslig för TSH, vilket leder till att kroppen börjar tillverka tyroxin, som i sin tur leder till giftstruma. Andra anledningar till att sjukdomen uppstår kan vara jodbrist (ovanligt i Sverige), för högt intag av jod eller vissa typer av läkemedel.

Vilka får hypertyreos?

Hypertyreos drabbar 2-3 % av alla kvinnor, vilka insjuknar 5-10 gånger oftare än män. Graves sjukdom dominerar hos unga och medelålders patienter, medan toxisk knölstruma är vanligare bland äldre. Toxiskt adenom är den ovanligaste orsaken till hypertyreos, ca 5 % av samtliga insjuknade.

Relaterade inlägg: