Vad ingår i Matspjälkningssystemet?

Innehållsförteckning

Vad ingår i Matspjälkningssystemet?

Vad ingår i Matspjälkningssystemet?

Hos däggdjur består detta nedbrytande av mat till mindre komponenter, som kan tas upp i blodet. Nedbrytningen är huvudfunktionen i organsystemet matspjälkningssystemet (matsmältningssystemet, digestionssystemet) som ofta används synonymt med mag- och tarmkanalen som utgör dess största del.

Hur länge tar det för maten att passera genom tjocktarmen?

  • Ungefär tre timmar efter en måltid har hälften av innehållet i magsäcken tömts. Efter drygt fyra timmar är magsäcken tom. Därefter tar det tre till sju timmar för maten att passera genom tunntarmen. Sedan tar det från tre timmar och upp till drygt två dygn för maten att passera genom tjocktarmen.

Vad är tjocktarmens uppgifter?

  • En av tjocktarmens huvudsakliga uppgifter är att absorbera natriumjoner och vatten. Tjocktarmen innehåller även ett stort antal bakterier som är viktiga för människokroppen. Dessa bakterier är bland annat delaktiga i kroppens immunförsvar, och en del syntetiserar vitamin K eller vissa B-vitaminer.

Hur delas tjocktarmen in i tre delar?

  • Den egentliga tjocktarmen delas i sin tur in i tre delar: Den uppåtstigande tjocktarmen (colon ascendens) Den tvärgående tjocktarmen (colon transversum) Den nedåtstigande tjocktarmen (colon descendens) Colon sigmoideum, det s-formade slutet av tjocktarmen. Antalet bakterier i tjocktarmen kan variera.

Relaterade inlägg: