Vad har turbinen för uppgift?
Innehållsförteckning
Vad har turbinen för uppgift?
Ett kärnkraftverk fungerar ungefär på samma sätt som ett kraftverk som eldas med kol, olja eller biobränslen. Det handlar om att koka vatten så att ånga bildas som driver en turbin. På turbinen sitter sedan en generator som omvandlar rörelseenergin till elektricitet.
Vad gör en ångturbin?
Ångan leds till en ångturbin vilken driver generatorn som producerar el. Då ångan gått genom turbinen har den tappat i både tryck och temperatur, och går vidare till en kondensor för att kylas ytterligare. Kondensorn är en stor värmeväxlare som kondenserar ångan till vatten genom att värma vattnet i fjärrvärmenätet.
Hur snabbt snurrar en turbin?
Verkningsgrad, effekt från vindkraftverk. Ett vindkraftverk drivs av vinden och genererar el mellan vindstyrkan 3-25 meter per sekund.
Vem uppfann turbin?
Turbinen uppfanns av Lester Allan Pelton 1879. De första åren drevs maskiner direkt av turbinen, men 1887 kopplade en gruvarbetare en dynamo till turbinen och på så sätt fick Sierra Nevada elkraft.
Hur kan ånga driva en turbin?
2.2 Ångturbiner En ångturbin är en mekanisk anordning som omvandlar energin i ett ångflöde till mekaniskt arbete som sedan driver en generator. Ånga går in i turbinen och träffar blad som är fästa vid en axel. Detta får axeln att rotera och turbinen producerar ett arbete som sedan omvandlas till el i generatorn.
Vad bestämmer verkningsgraden i en ångturbin?
Genom användning av kuggväxlar kan turbinvarvtalet anpassas till den drivna enhetens nominella varvtalsområde. På grund av möjligheten till betydligt högre effekt, en väsenligt högre verkningsgrad och kompaktare konstruktioner hade ångturbiner redan omkring 1925 helt tagit över som kraftkälla i de större elkraftverken.
När kom ångturbinen?
Sverige har en lång tradition inom området turbinteknik och den första praktiskt användbara ångturbinen tillskrivs deLaval 1883. Även bröderna Ljungström har gjort viktiga insatser genom att utveckla den motroterande radialturbinen som lade grunden till STAL i Finspång.
Hur länge har vattenkraft funnits i Sverige?
Vattenkraft – vilken grej! Man tror att tekniken att fånga kraften med vattenhjul kom till Sverige omkring år 1200. Kvarnar, sågar, hamrar och bälgar byggdes vid vattendragen för att bespara människorna möda. Men vanligen var det tungt och tidskrävande att transportera materialet till och från vattendragen.
Hur använde man vattenkraft förr i tiden?
De tidiga vattenturbinerna användes, precis som vattenhjulen, för direkt drift av maskiner. I det vattenrika Sverige var vattenhjul och turbiner fram till 1800-talet den dominerande kraftkällan vid kvarnar, sågar, masugnar, massafabriker, pappersbruk, textilfabriker och andra mekaniska anläggningar.