Vad gör TNF alfa?

Innehållsförteckning

Vad gör TNF alfa?

Vad gör TNF alfa?

TNF-α[redigera | redigera wikitext] TNF-alfa, tumörnekrosfaktor alfa eller TNF, är ett cytokin som finns i flera celler i immunsystemet, och som bland annat fungerar nekrotiskt på tumörceller och är en central mekanism i immunförsvaret. Den binder till sina målceller via två slags receptorer.

Vad är TNF alfahämmare?

Subkutana TNF-alfa-hämmare används för att behandla inflammatoriska led-, hud- och tarmsjukdomar som till exempel reumatoid artrit, plackpsoriasis, psoriasis, ankyloserande spondylit, crohns sjukdom och ulcerös kolit.

Hur lång tid tar det innan Humira verkar?

Den Verksamma substansen i Humira® heter adalimumab. Det är en antikropp som genom att binda sig till TNF, minskar överskottet, vilket gör att inflamma- tionen dämpas. Vissa upplever symtomlindring ganska snabbt (inom 2 veckor), för andra tar det längre tid innan de märker någon förändring.

När ska man inte ta Humira?

Använd inte Humira® Om du har aktiv tuberkulos eller andra allvarliga infektioner (se ”Varningar och försiktighet”). Det är viktigt att du talar om för din läkare om du har symtom på infektioner, till exempel feber, sår, trötthetskänsla, tandproblem. Om du har måttlig eller svår hjärtsvikt.

Hur farligt är Humira?

Precis som alla läkemedel kan HUMIRA ge biverkningar. De vanligaste är ofarliga och övergående, men allvarliga biverkningar kan förekomma. I början av behandlingen kan huden bli lite röd och svullen på injektionsstället. Det är normalt och ingenting farligt.

Hur verkar Hyrimoz?

Uveit är en inflammatorisk sjukdom som påverkar vissa delar av ögat. Inflammationen kan leda till försämrad syn och/eller förekomst av floaters i ögat (svarta prickar eller tunna linjer som rör sig över synfältet). Hyrimoz verkar genom att minska denna inflammation.

Vad händer när man slutar med Humira?

Om du får allergiska reaktioner med symtom såsom trånghetskänsla i bröstet, väsande andning, yrsel, svullnad eller utslag, ska du sluta injicera Humira och kontakta din läkare omgående eftersom dessa reaktioner i sällsynta fall kan vara livshotande.

Relaterade inlägg: