Vad händer när stora kroppspulsådern brister?

Innehållsförteckning

Vad händer när stora kroppspulsådern brister?

Vad händer när stora kroppspulsådern brister?

Ett bråck på stora kroppspulsådern innebär att en del av pulsådern vidgas. Det kan göra att kärlväggen försvagas. De flesta som får ett sådant bråck har inga besvär av det, men om bråcket brister är det livshotande eftersom du får stora inre blödningar. Du kan opereras i förebyggande syfte.

Hur går stora kroppspulsådern genom kroppen?

Efter avgången börjar den del som kallas ascenderande aorta (aorta ascendens). Ascendens övergår sedan i aortabågen (arcus aortae) som går i en båge över lungartärerna, bakåt mot ryggen. Efter bågens slut kallas den för descenderande aorta (aorta descendens), och är den del av aorta som övergår i tarmbensartärerna.

Är bråck på kroppspulsådern ärftligt?

Fler män än kvinnor utvecklar pulsåderbråck på aorta. Risken ökar med stigande ålder och ärftlighet är en riskfaktor. Även livsstilen spelar roll. Hög ålder: Sjukdomen är mycket ovanlig före 50 års ålder.

Vad sitter kroppspulsådern?

Aortan, eller stora kroppspulsådern, är kroppens huvudartär och det blodkärl som leder syrerikt blod från hjärtat ut i kroppen. Aortan utgår från hjärtats vänstra kammare. Mellan kammare och aorta sitter hjärtklaffen, som förhindrar att blodet flödar tillbaka när hjärtat vilar mellan sammandragningarna.

Hur vet man om man har aneurysm?

Symtom när ett pulsåderbråck har brustit Du får plötslig och svår huvudvärk. Du mår illa eller kräks. Du får krampanfall. Du svimmar eller blir medvetslös.

Relaterade inlägg: