Vilket syfte har en trombolysbehandling?

Innehållsförteckning

Vilket syfte har en trombolysbehandling?

Vilket syfte har en trombolysbehandling?

Akut trombolysbehandling och trombektomi kallas med ett samlingsbegrepp akut rekanaliserande behandling och kan ha avgörande betydelse för patienter med ischemisk stroke. Avsikten är att så snart som möjligt åstadkomma en arteriell rekanalisering för att begränsa skadans utveckling.

När kom trombolys?

I USA, där trombolys på indikationen akut ischemisk stroke godkändes redan 1996, var andelen behandlade ca 2 procent 2004 med en ökning på mindre än 0,1 procentenheter per år mellan 20 [16].

Hur går en Trombektomi till?

Ingreppet startar med att kärlet med blodproppen lokaliseras med hjälp av röntgen. Sedan förs en kateter upp i hjärnan via ett kärl i ljumsken. Via katetern förs en tunn slang med ett nät in i blodkärlet där blodproppen fastnar och kan dras ut.

Vilket syfte har Antikoagulantiabehandling?

Den huvudsakliga vinsten avseende morbiditet och mortalitet uppnås genom att erbjuda patienten adekvat antikoagulantiabehandling och därmed förebygga fatalt eller handikappande ischemiskt slaganfall. Övrig behandling är symptomlindrande. Man delar in denna symptomatiska behandling i frekvens- respektive rytmkontroll.

Vad innebär ett Strokelarm?

Vid inkommande strokelarm från ambulansen samlas teamet och förebereder mottagandet av patienten. ... Där kan man snabbt konstatera om patienten fått en stroke och om den beror på en blödning eller propp.

Hur fungerar trombolys?

Dosering trombolys: Alteplas (Actilyse) ges i dosen 0,9 mg/kg, maxdos 90 mg. Blandas till koncentrationen 1 mg/ml. Tio procent av dosen ges iv under 1-2 min, resten ges som infusion under 60 min. Notera tidpunkterna för injektion och infusionen.

Vilket är det viktigaste skälet till att en datortomografi av hjärnan alltid måste göras innan trombolys påbörjas vid en misstänkt cerebral infarkt?

För att kunna ge rätt behandling måste man kunna skilja på dessa två orsaker. En av de absolut viktigaste åtgärderna vid misstanke om stroke är därför att göra en datortomografi (DT) av hjärnan för att man vid en blodpropp ska kunna inleda propplösande behandling så fort som möjligt.

Hur får man en stroke?

Den vanligaste orsaken till stroke är högt blodtryck och hjärt-kärlsjukdom, ofta åderförfettning (ateroskleros). Ibland drabbar stroke stora kärl med omfattande skador som följd. Men de små blodkärlen, som ligger djupt inne i hjärnan, kan också drabbas till exempel på grund av högt blodtryck.

Vad är Kontraindikationer för trombolys?

  • Kontraindikationer trombolys – Relativa Klar misstanke om annan diagnos än ischemisk stroke (pares pga hypoglykemi: P-Glukos <3 mmol/l, krampanfall med postiktala fokala neurologiska fynd). Inga/mycket ringa kvarvarande symtom (liten sannolikhet för kvarstående funktionsnedsättning även utan behandling).

När ska trombolys ges vid stroke?

  • Trombolys vid stroke. Trombolys bör ges så tidigt som möjligt, och inte mer än 4,5 timmar efter symtomdebut - om trombolys ges senare ökar risken för blödning och nyttan av behandlingen minskar. Innan man kan ge trombolys måste man utesluta hjärnblödning, vilket görs med datortomografi.

Vad är värdet på trombocyter?

  • Vid en infektion eller liknande ökar bildningen av trombocyter, men den återställs sedan av sig själv. Om värdet är väldigt högt, över 800, kan det dock bero på en blodsjukdom, exempelvis polycytemi.

Relaterade inlägg: