Vad gör en Katastrofvajer?

Innehållsförteckning

Vad gör en Katastrofvajer?

Vad gör en Katastrofvajer?

Du sätter fast katastrofvajern i bilen. Om släpet hoppar ur dragkroken så kommer katastrofvajern dras åt och aktivera katastrofbromsen. När man tar loss ett släp så ska man alltid börja med att ta loss den vajern.

Varför är det viktigt att Säkerhetsvajern sitter rätt?

Det kanske allra viktigaste att kontrollera är att säkerhetsvajern är ordentligt fastsatt i bilen. I detta skede är det också viktigt att inte fästa den i eller runt dragkulan eftersom den då tappar sitt syfte. Säkerhetsvajern ska nämligen kunna fungera även vid de fall som dragkulan går av.

Har du kopplat rätt?

Släpvagnens och bilens sammanlagda totalvikt får inte vara högre än 3.500 kg. Har du rätt körkort? Släpvagnens och bilens sammanlagda totalvikt är över 3.500 kg. Uppgift om hur tungt släp du får dra efter din bil med B-körkort finns på bilens registreringsbevis (se sidan 4 till 7).

Hur fungerar färdbromsen på släpet?

Om släpvagnens totalvikt överstiger 750 kg måste den vara utrustad med färdbroms. En vanlig sådan är en så kallad påskjutsbroms. När bilen bromsar trycks släpvagnens dragstång mot dragkroken och släpvagnen bromsas automatiskt. Är släpvagnens tjänstevikt över 400 kg så måste den även ha en parkeringsbroms.

Varför finns Katastrofbromsen?

Vajern förhindrar att släpvagnen slingrar sig fram. ... Katastrofbromsvajern finns som en extra säkerhet vid körning med bil och släpvagn. Om släpet av någon anledning skulle lossna och hoppa av dragkulan aktiveras katastrofbromsen via vajern som sitter fast. Därför är det viktigt att den sitter fast korrekt.

Måste alla släp ha parkeringsbroms?

Det svar som ni ger är att släpvagnar med totalvikt över 750 kg ska vara utrustade med färdbroms och släpvagnar med tjänstevikt över 400 kg ska vara utrustade med parkeringsbroms.

Relaterade inlägg: