Vad består vaden av?

Innehållsförteckning

Vad består vaden av?

Vad består vaden av?

Vaden, sura, är underbenets baksida. Den består av två muskler gastrocnemius och soleus.

Vad gör vaderna?

Båda har ursprung från nedre delen av lårbenets baksida. Under gastrocnemius‌ finns soleus‌ som har ursprung på övre delen av skenbenet och vadbenet. Både gastrocnemius‌ och soleus‌ strålar nedtill samman i hälsenan som fäster in på hälbenet. Vadmusklernas primära uppgift är att sträcka fotleden (plantarflexion).

Vilken funktion har vadmusklerna?

Soleus och Gastrocnemius hjälper till så att vi kommer framåt då de ser till att vi får ett frånskjut i foten. Dessa två musklers funktion är också att ta hand om vristens vridning, både i sidled och uppåt. Det är relativt uthålliga muskler som vi använder varje dag. Att sträcka ut dem är både skönt och energigivande.

Hur blir man av med Vadmuskler?

Konsekvent träning är alltid bättre än ambitiös träning som inte blir av. Oavsett vad du känner inför vadträningen så vill du uppmärksamma muskelgruppen lite extra, gärna med två pass per vecka och lite högre volym. Som med allt annat inom styrketräning så handlar mycket om tålamod och kontinuitet.

Vilka rörelser utför gastrocnemius?

Den inre vadmuskeln heter soleus, och fäster in i smalbenet i stället för lårbenet, vilket gör denna muskel till en synergist till gastrocnemius. Dessa muskler tar hand om vristens vridning uppåt, och är en relativt uthållig muskel som alla människor använder då de går och står.

Var sitter soleus?

Den undre muskeln, soleus, sitter i ovandelen fast under knävecket och innehåller lite mer av de uthålligaste muskelfibrerna och är lite mer ansvarig för det excentriska arbetet som gör att ditt knä inte åker fram och slår i marken när du landar i ett löpsteg.

Relaterade inlägg: