När är musslor som bäst?

Innehållsförteckning

När är musslor som bäst?

När är musslor som bäst?

Bästa säsong för att fånga blåmusslor är på våren innan de leker. Blåmusslor skrapas från botten eller odlas på rep. De odlas ofta två eller tre säsonger innan de skördas. Musslorna kan plockas för hand.

Hur fiskar man blåmusslor?

För att fiska vilda blåmusslor med redskap som släpas efter fartyg krävs särskilt tillstånd av Havs- och vattenmyndigheten. För att plocka eller kratta blåmusslor för hand krävs inget tillstånd. Odling och fångst av vilda blåmusslor för försäljning kräver dessutom tillstånd från Länsstyrelsen.

När ska man äta musslor?

Visserligen kan man äta odlade musslor året om – men under senvinter/vår är de extra fina och fullmatade. Blåmusslor är en näringsrik delikatess som lever på växtplankton och binder näringsämnena fosfor och kväve. En ökad musselproduktion är därför något som gagnar både konsumenterna och våra vatten.

När kan man köpa musslor?

Både odlade och viltfångade musslor säljs året om, men de är smakmässigt som allra bäst under senvintern.

När ska man inte äta musslor?

Blåmusslor livnär sig av planktonalger som periodvis kan bilda ett gift. Musslan kan då orsaka magsjuka. Därför kontrolleras musslor innan de saluförs och de musslor som försäljs i nät är säkra att äta. Blåmusslor används till soppor, såser, kan gratineras eller ätas naturella.

Hur vet man om Blåmusslor lever?

Skölj musslorna under rinnande kallt vatten, ta bort ”skägget” från varje mussla. Musslor ska kokas levande och ett bra sätt att kontrollera detta på är att knacka den öppna musslan lätt i bordet. Musslan stänger sig då om den lever. Släng alla musslor som inte stänger sig eller som är trasiga.

Hur fiskar man pilgrimsmusslor?

Kammusslan fångas med trål eller tas upp med speciella skrapor. Den tas också som bifångst vid annat fiske. Även odling förekommer.

Vad fiskar man musslor med?

Skrapor. Skrapan är ett säckformat redskap med en robust metallram monterad i öppningen. Den släpas längs botten för att fånga skaldjur och musslor och kan göra stor skada på bottnarnas livsmiljöer.

Relaterade inlägg: