Hur behandlas kurder i Turkiet?

Innehållsförteckning

Hur behandlas kurder i Turkiet?

Hur behandlas kurder i Turkiet?

Kurdiska orts- och personnamn byttes mot turkiska, ingen skolundervisning på kurdiska tilläts och kurderna förbjöds att använda sitt språk i offentliga sammanhang. 1978 bildades Kurdistans arbetarparti, PKK, som ville upprätta en kurdisk stat och som 1984–1999 utkämpade en väpnad kamp mot den turkiska staten.

Hur många kurder bor i Turkiet?

Enligt Minority Rights Group anges kurder i Turkiet uppskattas till 15 miljoner, Iran 7miljoner, Irak 6–7 miljoner samt Syrien 1,5 miljoner. Därutöver finns ca 2miljoner i Centralasien och ca 35 miljoner utanför det geografiska området Kurdistan.

Hur länge har kurder funnits?

Kurdistan
-Deklarerad19: Det har funnits två kurdiska stater under 1900-talet, Araratrepubliken som föll 1930 och Mahabadrepubliken som bestod under några månader 1946 med sovjetiskt stöd.
Area
-Totalt500 000 km²–390 000 km²
Befolkning

Hur många har PKK dödat?

Över 700 personer, många av dem politiker tillhörande det kurdiska partiet HDP, har gripits anklagade för samröre med den militanta och terrorklassade kurdiska organisationen PKK.

Hur ser det ut i Kurdistan?

I Irak bor kurderna huvudsakligen i nordöst. ... Kurderna är världens största etniska grupp utan en egen stat. De flesta kurder har sina rötter i gränsområdet mellan Turkiet, Irak och Iran. Ingen av dessa stater vill avstå någon del av sitt territorium, men i Irak har kurderna ett långtgående självstyre.

När kom kurderna till Turkiet?

1921 - Staten Irak bildades med ett territorium som delvis sammanfaller med Kurdistans. 1923 - Turkiets nya gränser bildades med ett territorium som delvis sammanfaller Kurdistans. 1927 - Araratrepubliken grundas på turkiskt territorium. Republiken faller 1930.

Hur många kurder finns det i världen 2021?

Deras antal brukar uppskattas till uppemot 35 miljoner, men siffran är mycket osäker. Ofta är begreppet "kurd" en definitionsfråga. Kurderna är världens största etniska grupp utan en egen stat.

Hur många kurder bor i Sverige 2021?

Till kurder i Sverige räknas personer som är folkbokförda i Sverige och som tillhör den kurdiska folkgruppen. År 2017 befann sig uppskattningsvis cirka 100 000 kurder i Sverige. Anledningen till att man inte vet den exakta siffran kurder i Sverige är att Statistiska centralbyrån inte insamlar data om etnicitet.

Hur gammal är kurdiska?

Kurdernas historia är tusentals år gammal. Kurderna är ättlingar till de indoeuropeiska stammar som slog sig ner i Zagros bergområde under årtusendet f.Kr. Redan 2000 f.Kr. fanns det ett folk som kallades kardaker som också anses vara kurdernas förfäder.

Vart härstammar kurder?

kurder, sydvästasiatiskt folk som bor främst i bergsområdena i gränslandet mellan Turkiet, Iran och Irak samt i smärre områden i Syrien (Kurdistan).

Relaterade inlägg: