Hur påverkar träning ens hälsa?

Innehållsförteckning

Hur påverkar träning ens hälsa?

Hur påverkar träning ens hälsa?

Rörelse och träning har betydande positiva effekter för att förhindra eller lindra depressiva symptom. Regelbunden fysisk aktivitet har även en antidepressiv effekt hos personer med neurologiska sjukdomar. Träningen förbättrar livskvalitet och stresshantering, stärker självuppfattning och social kompetens.

Varför blir konditionen bättre när vi tränar?

Kort sagt får din kropp starkare hjärta, ett vidgat kärlsystem och blir mer effektiv på att använda syre. Det här ger dig inte bara mer ork och uthållighet, du får även ett starkare hjärt- och kärlsystem med klart minskad risk för hjärtsjukdomar. Bra kondition är alltså positivt både för din uthållighet och din hälsa.

Hur påverkar fysisk aktivitet humör känslor och stress?

En av de mest självklara är att endorfiner i vår hjärna frigörs efter ett träningspass, vilket inger en välbehagskänsla. Vi blir också mer stabila i våra känslor av träning, vilket gör det lättare att hantera känslor som ångest, nedstämdhet, oro.

Vad är skillnaden mellan fysiskt och psykiskt?

Den psykiska hälsan är grunden för vårt välbefinnande, hur vi mår och fungerar i vardagen. Psykisk och fysisk hälsa hänger ihop och påverkar varandra, så problem med den fysiska hälsan påverkar ofta det psykiska måendet och tvärtom.

Hur påverkas hjärnan av fysisk aktivitet?

När vi tränar så bildas fler kopplingar i hjärnan och de förbindelser som redan finns mellan nervceller blir starkare. Hjärnan kan beskrivas som en dator med nätverk, och att ha starka kopplingar i hjärnan hänger ihop med ett gott minne – och tvärtom. Ju mer och hårdare du tränar desto bättre för hjärnan.

Relaterade inlägg: