Är det vanligt med konisering?

Innehållsförteckning

Är det vanligt med konisering?

Är det vanligt med konisering?

Syftet med konisering är att avlägsna så kallade höggradiga cellförändringar innan de utvecklats till cancer. Cellförändringar orsakas av HPV-virus. I de flesta fall tar det många år innan cellförändringar utvecklas till cancer. Sjukdomen är allvarlig, men nio av tio kvinnor med tidigt upptäckt sjukdom kan botas.

Hur länge flytningar efter konisering?

En del har bara en liten blödning ett par dagar, men andra kan blöda som en mens upp till 3 veckor, i undantagsfall längre. Man kan få en ökad blödning ungefär en vecka efter behandlingen då brännskorpan släpper. De flesta får en blodblandad flytning. Flytningen kan lukta illa, men infektioner är ovanligt.

Hur mycket tas bort vid konisering?

De kan lätt avlägsnas genom ett enkelt ingrepp som kallas konisering. Då skär man bort cirka en centimeter av livmodertappen med hjälp av en upphettad metalltråd, s.k. slynga. Det finns också andra metoder att ”förstöra” cellförändringar som exempelvis laserbehandling.

Kan man få cellförändringar av att känna för mycket på livmodertappen?

Utredning. Om man har symtom, eller om ett cellprov har visat cellförändringar, behöver man genomgå en gynekologisk undersökning, vanligtvis på en gynekologisk mottagning. Vid undersökningen används kolposkop för att bättre se eventuella förändringar på livmodertappen. Det tas också vävnadsprov.

Varför narkos vid Konisering?

Det utförs oftast i lokalbedövning på en gynekologisk mottagning, men det kan även utföras i narkos på en operationsavdelning. Om du ska göra ingreppet i lokalbedövning behöver du ingen särskild förberedelse och du kan gå hem direkt efter operationen.

Hur ofta cellprov efter Konisering?

Du får komma till gynekologimottagningen på ett återbesök sex månader efter behandlingen. Då får du lämna ett nytt cellprov. Oftast visar undersökningarna att cellförändringarna är borta, men ibland finns HPV kvar. Då får du lämna ytterligare ett prov efter sex månader.

Hur långt ner kan livmodertappen sitta?

Livmodertappen är början på livmodern och den del som kopplar ihop livmodern med slidan. Den kan kännas som en knöl eller nästan som en nästipp. Livmodertappen är ungefär två till tre centimeter och i mitten har den ett litet hål, det är vägen upp till livmodern.

Relaterade inlägg: