Varför har vi en gran på julen?

Innehållsförteckning

Varför har vi en gran på julen?

Varför har vi en gran på julen?

Julgranen har nämligen sitt ursprung redan från tidigt 1400 tal i Tyskland. Under denna tid tog protestanterna in dekorerade träd (inte nödvändigtvis en gran) in i hemmen under julen. Man tror att under denna tid gjordes detta för att skydda hemmen mot onda makter och väsen vilket man trodde starkt på under denna tid.

Varifrån kommer traditionen med julgran?

Julgranen har sitt ursprung i Tyskland och Schweiz. Ingen vet helt säkert men den mest återberättade historien handlar om en tysk kyrkoreformatorn Martin Luther i början på 1600-talet gick igenom skogen och såg stjärnorna lysa genom trädgrenarna.

Hur ska man snitta julgranen?

En ny snittyta ska göras innan granen hamnar i uppvakningshinken. Minst 1–2 cm av granens stam sågas bort, även om granen är nyhuggen. Barka inte stammen – såga bara ett rakt snitt. Lämna sedan en distans mellan gra- nens snittyta och julgransfotens botten för att underlätta vattenupptagningen.

Vad är julgranen symbol för?

På 1920-talet tog man det hela lite längre och börja resa stora och ståtliga julgranar runt om i städerna. På medeltiden hade julgranen varken som uppgift att stå och se fin ut i folks hem eller vara skydd för julklapparna, den fungerade istället som en helig symbol och hade för avsikt att hålla borta onda makter.

Hur tar man hand om en kungsgran?

Skötsel: Kungsgranen är dem törstigaste av alla. Första dagarna kan den slurpa i sig 5 liter vatten utan problem. Ge den en stor fot som rymmer mycket vatten och vattna noga.

Varifrån härstammar traditionen med en pyntad gran till jul?

Dagens julgran har sitt ursprung i Tyskland. Den fanns hos högt uppsatta familjer i slutet på 1600-talet, och kläddes bland annat med godis. Det var också vanligt att man dansade runt granen. Under 1700-talet spreds julgranen till olika städer i Rhenlandet och det blev vanligt att pynta den med levande ljus.

Vem var först med julgran?

Traditionen att klä en gran började i Tyskland på 1400-talet. Seden kom till Sverige på 1740-talet. Den allra första granen sägs ha stått på herrgården Stora Sundby i Södermanland.

Vad Pyntades granen med förr?

De första svenska inomhusgranarna var ofta pyntade med levande ljus, frukt och girlanger med svenska flaggan. I slutet på 1800-talet fanns det även julgranspynt att köpa i de större städerna. Pappershjärtan, röda vinteräpplen, smällkarameller, och glaskulor importerade från Tyskland var vanliga julgransdekorationer.

Relaterade inlägg: