Hur kan en människa diskrimineras?

Innehållsförteckning

Hur kan en människa diskrimineras?

Hur kan en människa diskrimineras?

Diskriminering kan handla om att du blir utsatt för trakasserier eller sexuella trakasserier. Bristande tillgänglighet i affären eller på bussen kan också vara diskriminering. Det kan också innebära att du blir orättvist behandlad på jobbet, i skolan eller där du handlar.

Varför diskrimineras?

Diskriminering i juridisk mening är det när en person utsätts för negativ särbehandling utan giltig grund, av skäl som beror på personens kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder.

Vad är diskrimineringsgrunder?

I lagen finns det sju diskrimineringsgrunder. Dessa är kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning och ålder.

Vad är diskriminering lättläst do?

Diskriminering är när någon behandlas sämre än andra. ... på vad som är diskriminering. Lagen innehåller också många undantag.

Hur brukar diskriminering visa sig?

Diskriminering är att bli sämre behandlad än andra personer på grund av till exempel sitt kön eller sin hudfärg. Diskriminering är förbjudet enligt lagen. Du kan få hjälp och stöd om du har blivit diskriminerad. Du kan bli orättvist behandlad i många situationer.

Hur hänger diskrimineringsgrunderna ihop med de mänskliga rättigheterna?

Diskriminering innebär enkelt uttryckt att någon missgynnas eller kränks på grund av vem hen är, vad hen tror på eller hur hen lever. Diskrimineringsförbudet är en central del av människorättsskyddet och finns i alla konventioner om mänskliga rättigheter.

Vilka diskrimineras mest?

Majoriteten av anmälningarna är kopplade till arbetslivet. Det kan till exempel handla om upplevelser av diskriminering vid rekrytering eller av att bli illa behandlad på arbetsplatsen. Det är också vanligt att anmäla diskriminering inom utbildningsområdet.

Vilka diskrimineras i Sverige?

Enligt den svenska diskrimineringslagen kan en person bli diskriminerad på grund av:

  • kön.
  • könsöverskridande identitet eller uttryck.
  • etnisk tillhörighet.
  • religion eller annan trosuppfattning.
  • funktionsnedsättning.
  • sexuell läggning.
  • ålder.

Vilka förarbeten ligger till grund för diskrimineringslagen?

2 § Lagens första kapitel innehåller definitioner och andra inledande bestämmelser. I andra kapitlet finns bestämmelser om förbud mot diskriminering och repressalier. I tredje kapitlet finns bestämmelser om aktiva åtgärder. ... I sjätte kapitlet finns bestämmelser om rättegången.

Vad ska man göra om man blir diskriminerad?

Försök att berätta för någon om du tror att du har blivit diskriminerad. Du kan till exempel prata med en kompis eller en vuxen du litar på. Du kan också kontakta en ungdomsmottagning eller elevhälsan om du vill prata med någon, eller få hjälp att förstå om du har blivit utsatt för diskriminering.

Relaterade inlägg: