Vilket ämne används i Skidvalla?

Innehållsförteckning

Vilket ämne används i Skidvalla?

Vilket ämne används i Skidvalla?

Inom alla typer av skidåkning, finns en exponeringsrisk för per- och polyfluorerade ämnen (PFAS) som har visat negativa effekter på hälsa och miljö. PFAS används i skidvalla för dess utmärkta vatten- och smutsavstötande egenskaper, och för att reducera friktion mot snö.

Varför använder man fästvalla?

Fästvalla. Fästvallan är valla som gör att du får bra fäste mellan skidorna och underlaget när du skjuter ifrån. Fästvallan ska enbart beläggas på skidornas spann, alltså den del av skidorna som enbart är i kontakt med underlaget vid frånskjut.

Varför valla?

För att få en trevlig tur ute i skidspåren så är det dels viktigt att ha ett bra glid, men för de allra flesta är det ännu viktigare att ha bra fäste. För att lyckas med det behöver du använda rätt valla för dagens väder och snöförhållanden.

Vad innehåller Fluorvalla?

Sedan lång tid tillbaka har så kallade fluorvallor varit det bästa alternativet för att få bra glid på skidorna. Men fluorvallor innehåller PFAS, en grupp kemikalier, som påverkar miljön och hälsan negativt.

Hur gör man fästvalla?

Burkvallning

  1. Dra med ett slippapper (P100) på skidans fästzon så att ytan blir uppruggad. Detta gör att vallan fäster bätter I belaget.
  2. Använd SKIGO Base eller SKIGO Blå i botten. ...
  3. Värm in med ett väl rengjort vallajärn.
  4. Lägg på fästvalla för dagens före. ...
  5. Lägg 4-6 tunna och jämna lager på skidans fästzon.

När ska man använda klister?

Tänk på att klister används i gammal snö, som är isig och hård, och ned till 4–5 minusgrader. Kallare än så och man tar grundvax. Det är bara att följa dagstemperaturen för översta klistret. – Vid nysnö eller vanligt vinterföre, när det är fritt från grova iskristaller, väljer man vanlig burkvalla.

Vilka Glidvallor behöver man?

Även här finns det ett enormt utbud från olika fabrikanter, men så länge du har 3–5 glidvallor klarar du dig i de flesta fören. Om du träningsåker behöver du inte glidvalla så ofta – det räcker med 2–3 gånger per säsong. Om du inte vill glidvalla över huvud taget går det utmärkt att ta några genvägar.

Varför valla skidor?

För att hålla dina skidor i perfekt skick bör du valla dem. Ju oftare du vallar dem, desto bättre kommer de att glida. Att valla längdskidor kan verka krångligt och dyrt, men det gäller framförallt tävlingsåkning på högsta nivå.

Hur fungerar Skidvalla?

Skidvalla, även valla, är en typ av klister som påföres en skidas undersida för att ge ökat fäste eller glid. Innan specialtillverkade vallor kom användes ofta beck eller tjära. Det finns olika sorters valla, beroende på snötyp, temperatur med mera.

Relaterade inlägg: