Vad är statisk stretching bra för?

Innehållsförteckning

Vad är statisk stretching bra för?

Vad är statisk stretching bra för?

Statisk stretching bör undvikas innan ett träningspass där du vill behålla explosivitet och spänst i musklerna, exempelvis vid ett intervallpass. Muskeln kan liknas vid en gummisnodd som i normalläget har god elasticitet. Om du stretchar statiskt innan ett pass tänjs muskeln ut och blir slapp.

När ska man tänja?

Som uppvärmning före ett träningspass bör man stretcha dynamiskt, i kombination med specifika övningar som passar den aktivitet man ska utföra. Att stretcha statiskt bör man däremot undvika inför träning, eftersom det minskar explosiviteten i musklerna och därmed försämrar prestationsförmågan.

Vad ska man tänka på när man stretchar?

Det är bra om du är varm i kroppen innan du sätter igång och stretchar. Att börja dra i kalla muskler gör sällan något gott. Tänk också på att det inte ska göra jätteont när du stretchar. Om du står och håller en stretch och det gör så ont att muskeln börjar skaka, släpp efter.

Vad är skillnaden mellan dynamisk och statisk stretch?

Statisk stretching innebär att man sträcker muskeln och håller kvar i en fixerad position. Dynamisk stretching bygger på rörelse och innebär att man går ut i ytterläge en kort stund och sedan tillbaka.

Relaterade inlägg: