Vad gör socialtjänsten i ett brott?

Innehållsförteckning

Vad gör socialtjänsten i ett brott?

Vad gör socialtjänsten i ett brott?

När ett barn eller ung person är misstänkt för ett brott har socialnämnden vissa specifika uppgifter, som att närvara vid polisförhör och skriva yttrande till domstol. Socialnämnden har också ett ansvar att verkställa vissa särskilda ungdomspåföljder när barnet eller den unge har dömts för ett brott.

Vilken roll har socialtjänsten inom rättsväsendet?

När ett brott begås av någon som är över 15 år så är det rättsväsendets uppgift att utreda och lagföra. Socialnämnden har, utifrån sitt generella ansvar för barn och unga, ansvar för de som är under 15 år och begår brott. I vissa fall kan polisen utreda brottet, 31 § LUL. förundersökningen av polis.

Vad händer när ungdomar begår brott?

Unga som begår brott - lagar och fakta Barn och unga som begått brott ska särbehandlas både när det gäller påföljder och när polis och åklagare utreder brotten. Det är socialtjänsten som i första hand ska erbjuda insatser. Med unga menas personer under 21 år.

Måste socialtjänsten polisanmäla?

I dag finns ingen skyldighet för socialtjänsten att polisanmäla brott som kommer till deras kännedom om det inte är minst tvåårs fängelse i straffskalan. Det betyder att flera fall av t. ex. kvinnomisshandel som socialtjänsten får kännedom om aldrig blir ett ärende hos polisen.

Vad anledningen till att ungdomar begår brott?

Riskfaktorer när unga begår brott Det finns ingen enkel förklaring till varför unga begår brott, men forskning om ungdomsbrottslighet visar att det finns flera omständigheter som ökar risken för att begå brott. Riskfaktorer är till exempel: en svår familjesituation. bristande skolgång.

Vad är åklagarmyndighetens ansvar inom rättsväsendet?

Åklagarnas uppgift är att leda förundersökningen av ett brott, att besluta om åtal ska väckas och att föra talan i domstolen. Åklagarmyndigheten består av 43 åklagarkammare, Riksåklagarens kansli samt fyra nationella utvecklingscentrum.

Vilken roll har socialtjänsten inom rättsväsendet och vad är deras huvudsakliga ansvarsområde?

Dess huvudsakliga uppgift är att ge hjälp och stöd till personer som utsatts för brott samt att sprida information och öka förståelsen för de brottsdrabbade i samhället.

Relaterade inlägg: